Windows 10 Slaapstand in- en uitschakelen – Energiebesparende modus en stand-by

Of het nu om een pc of een laptop gaat, Microsoft biedt tal van alternatieven om uw apparaat af te sluiten. De meeste verkorten uw opstarttijd soms aanzienlijk en versnellen zo de Opstartproces van uw systeem. Daarom moet u Windows 10 Slaapstand waar mogelijk activeren en ijverig energie besparen. Uw computer zal u er dankbaar voor zijn.

Nach getaner Arbeit den Laptop ruhen lassen
Bron: Gratis foto’s van Pixabay

Om enige duidelijkheid in de terminologie te brengen, beginnen we eerst met een verduidelijking van de belangrijkste vragen:

Wat is beter – afsluiten of hibernate? Moet u uw PC altijd uitzetten?

Het hangt (zoals zo vaak) van het individuele geval af. Het is het beste je te houden aan wat de experts en langdurige gebruikers van Windows 10 adviseren:

(1) Klassieke uitschakeling van het besturingssysteem

Voordat u overweegt om de slaapstand in of uit te schakelen, kunt u nagaan of een volledige uitschakeling de moeite waard is. Wat bedoeld wordt is de klassieke Windows-uitschakeling, te vinden via Aan/Uit in het menu Start of Alt + F4 op het bureaublad. Van alle standen verbruikt deze verreweg de minste stroom, omdat alles uit blijft. Bovendien, uw Besturingssysteem de kans heeft om zichzelf op te ruimen. Maar wees voorzichtig: Sommige processen vereisen een directe herstart, waardoor andere processen worden beëindigd.

Statt Ruhezustand aktivieren den PC herunterfahren
Bron: Aleksandar Cvetanović van Pixabay

(2) Energiebesparende modus of stand-by in Windows 10

Op Windows 7 nog steeds bekend als stand-by, wordt de modus nu gewoon energiebesparing genoemd. Beide termen betekenen een en hetzelfde, een verzwakte vorm van winterslaap. Gegevens worden tijdelijk opgeslagen, onderdelen worden uitgeschakeld, maar in principe draait de PC nog steeds. Als de batterij te lang leeg is, schakelt het apparaat zichzelf uit. In slechts enkele ogenblikken kan het werk worden voortgezet in de energiebesparende modus. Veel laptops starten daarom een stand-by en niet de slaapstand van Windows 10 wanneer ze het deksel sluiten om tijd te besparen.

(3) Inschakelen en gebruiken van de slaapstand

Nog strenger is de hibernationstand, die dichter bij uitschakeling staat. Standaard gekoppeld met de Vergrendelscherm deze modus is op sommige toestellen niet eens beschikbaar. Een duidelijk nadeel voor desktop-pc’s, die laptops of zelfs tablets vaak omzeilen. Slaapstand kan worden gezien als een soort compromis tussen afsluiten en stand-by. Uw systeem start iets langzamer opnieuw op dan in de energiebesparende modus, maar verbruikt daardoor ook minder stroom. Het is ook een goede optie voor gesloten toestellen.

Mit dem Ruhezustand von Windows 10 Energie sparen
Bron: Bruno /Duitsland van Pixabay

Ondersteunt mijn pc de slaapstand van Windows 10?

U kunt gemakkelijk zelf nagaan welke modi uw computer biedt. U kunt nagaan of u de slaapstand kunt activeren via de opdrachtregel (CMD) of via Windows PowerShell. De gemakkelijkste manier om het laatste te starten is door het te openen via Windows-Logo-Key + X als beheerder. Voer in de reeds geselecteerde regel het commando powercfg /a in. Na bevestiging met Enter, zal Windows een lijst geven van alle opties die uw systeem ondersteunt.

Als daar ook de aanduiding S4 verschijnt, weet u dat u de slaapstand kunt in- en uitschakelen, zoals hieronder wordt uitgelegd.

In- en uitschakelen van de Windows 10 winterslaap: Methode 1

Als u de opdrachtprompt nog CMD of PowerShell hebt genoemd, hoeft u niets meer te doen dan de volgende opdrachten:

  • Slaapstand inschakelen: powercfg -H on
  • Slaapstand uitschakelen: powercfg -H off

Dat is het! Nu verschijnt de uitschakeloptie in het menu. U kunt gewoon de commando’s uit de tekst hier kopiëren en de Windows klembord en gebruik de

Mit diesem Befehl lässt sich der Ruhezustand aktivieren

Op zoek naar meer geavanceerde instellingen om te werken met Windows 10-slaapstand, bekijk dan de volgende gids:

Inschakelen en uitschakelen van de slaapstand van Windows 10: Methode 2

Als u iets dieper wilt gaan, biedt Windows 10 u verschillende opties:

  1. Open Instellingen door te drukken op de Windows-logotoets + I. Selecteer daar Systeem.
  2. Onder Netwerk en Energiebesparing vindt u Aanvullende energie-instellingen onder Verwante instellingen. Klik er op.
  3. In het nieuwe venster, op de pagina Selecteren, ziet u wat er moet gebeuren als u op de aan/uit-knoppen drukt. Dit omvat acties zoals het sluiten van een laptop.
  4. Deblokkeer de bewerking van de instellingen door te klikken op Sommige instellingen zijn momenteel niet beschikbaar.
  5. Vink het vakje Slaapstand aan en bevestig uw wijzigingen door te klikken op Wijzigingen opslaan. De optie Slaapstand verschijnt in het aan/uit-menu.
Ruhezustand im Energiemenü anzeigen

Bovendien kunt u in dit contextmenu de toetsinstellingen bewerken. Wat moet er gebeuren als je de powerknop indrukt, wat als je hem sluit? Zijn er verschillen tussen batterij- en netvoeding? Zo kunt u uw PC naar eigen wens personaliseren. Als u de slaapstand wilt uitschakelen in plaats van inschakelen, schakelt u het betreffende vakje uit. Dat is het!

Zie je het afsluitmenu nog steeds niet goed? Dit kan ook te wijten zijn aan het feit dat uw Taakbalk werkt niet. Zo kan het gebeuren dat je in de volgende stap je Startmenu repareren om de slaapstand te kunnen activeren. Als u daarentegen ontevreden bent over de weergave van Windows 10, kunt u de klassiek startmenu reactiveren.