Windows 10 Start Menu Repareren – We laten zien hoe!

Opent uw Windows 10 startmenu niet? Of het display werkt niet, blijft misschien gewoon leeg en verliest daardoor essentiële functies? Hoe kunt u Windows 10 om het Startmenu te herstellen is allesbehalve triviaal, omdat de fout op veel verschillende plaatsen kan liggen.

Ten laatste sinds Microsoft afscheid had genomen van het klassieke ontwerp met Windows 8 afscheid had genomen, stapelden de problemen met het Start menu zich ook op. Na deze controversiële stap voegt Windows 10 nu klassieke elementen zoals de programmalijst samen met de dynamische tegels. De gebruiker bepaalt zelf aan welke variant hij de voorkeur geeft.

Zo zou iedereen met het huidige Startmenu uit de voeten moeten kunnen – niets staat meer in de weg van een Upgrade naar de nieuwste Windows-versie niets meer in de weg staat. Tenzij er een ernstige fout optreedt met uw besturingssysteem, dat is de reden waarom u uw Windows 10 Startmenu moet repareren. We zullen je laten zien hoe je het het beste kunt aanpakken.

Hoe kan ik mijn Windows 10 startmenu repareren?

 1. Windows Update uitvoeren
 2. Start het menu Start en de computer opnieuw op
 3. Controleren op ontbrekende apps
 4. Herstel van beschadigde systeembestanden
 5. Maak kleine aanpassingen

Laten we daarom beginnen met de eerste stap, die over het algemeen nuttig blijkt te zijn voor de meeste foutmeldingen:

1. Stap – Windows Update uitvoeren

Als u uw Startmenu wilt repareren, kunt u basisproblemen of kleine weergavefouten oplossen met een systeemupdate. Om dit te doen, controleert u gewoon op updates op de gebruikelijke plaats, via Windows-instellingen en dan Bijwerken en beveiliging. Helaas is het niet ongewoon dat oudere versies van uw Besturingssysteem steeds weer veiligheidsleemtes hebben.

Dein System aktualisieren und gleichzeitig das Startmenü reparieren

Als u gewoonlijk de instellingen opent door met de rechtermuisknop te klikken of door het tandwielpictogram in het menu Start te gebruiken, hebt u nu misschien een probleem. Maar maak je geen zorgen, Windows 10 biedt tal van opties om in Instellingen te komen. De eenvoudigste oplossing is om de instellingen te openen door op de Windows-logotoets + I te drukken. U kunt ook op uw meldingen uiterst rechts op de taakbalk klikken en Alle instellingen selecteren.

2. Stap – Start menu en computer opnieuw op

Na de update zou u nu ten minste Windows versie 2004 moeten hebben. Dat is een voordeel, want het menu Start maakt al sinds uiterlijk Windows 10 deel uit van de systeemapps. Daarom kun je het proces nu vinden in Taakbeheer. Als u het menu Start wilt herstellen, kunt u Taakbeheer openen door met de rechtermuisknop te klikken op de taakbalk of via Ctrl + Shift + Esc. U zou nu al in het tabblad Processen moeten zijn, waar u naar de Start-optie zoekt. Door op Taak beëindigen te klikken, wordt het menu Start automatisch afgesloten en opnieuw opgestart.

Neuerdings ist das Startmenü bei Windows 10 nicht mehr im Explorer zu finden

Hetzelfde geldt voor de toepassing StartMenuExperienceHost.exe, die in Taakbeheer wordt vermeld onder het tabblad Details. Als de problemen daarna niet worden opgelost en Start en Cortana ontbrekeneen simpele herstart van de PC zal vaak helpen. Als u geen toegang hebt tot de aan/uit-knop in het menu en de sneltoets Alt + F4 niet werkt, kunt u de functie Uitvoeren van Windows 10 gebruiken om uw menu Start te repareren. Druk hiervoor op Windows-logotoets + R en typ shutdown.exe /r /t 0 in het tekstvak voor een schone herstart. Nadat u weer bent ingelogd, zou het menu Start weer moeten werken.

3. Stap – Controleer op ontbrekende apps

Als u echter merkt dat belangrijke toepassingen niet in uw menu Start worden weergegeven, noch in de lijst, noch in de tegels, kunt u het beste Windows PowerShell gebruiken. U kunt dit openen door met de rechtermuisknop op het Start-menu te klikken of door op de Windows-logotoets + X te drukken als het scherm ontbreekt. Zorg ervoor dat je de applicatie als administrator uitvoert en kopieer de volgende regels erin:

 • reg delete “HKCUSoftwareMicrosoftWindows NTCurrentVersionTileDataModelMigrationTileStore” /va /f
 • get-appxpackage -packageType bundle |% {add-appxpackage -register -disabledevelopmentmode ($_.installlocation + “appxmetadataappxbundlemanifest.xml”)}
 • $bundlefamilies = (get-appxpackage -packagetype Bundle).packagefamilyname
 • get-appxpackage -packagetype main |? {-niet ($bundlefamilies -bevat $_.packagefamilienaam)} |% {add-appxpackage -register -disabledevelopmentmode ($_.installlocation + “appxmanifest.xml”)}
Diese Befehle zeigen dir, wie sich das Startmenü reparieren lässt

Voer elk van deze vier commando’s uit met Enter, zodat u het menu Start kunt vastzetten. Om het zekere voor het onzekere te nemen, moet u het toestel daarna een keer herstarten.

Tussen haakjes: We hebben al verschillende keren sneltoetsen gebruikt met de Windows logo toets. Als u soortgelijke problemen heeft met dit, kunnen we onze gids over dit onderwerp.

4. Stap – Herstel beschadigde systeembestanden

Een andere manier om het Startmenu te repareren is door gebruik te maken van Windows PowerShell (opnieuw uitvoeren als administrator). Omdat de achtergrond ook beschadigde systeembestanden kunnen zijn. Daarom controleer je ze in de PowerShell met het commando sfc /scannow. Als de toepassing vervolgens problemen meldt met de integriteit van de bestanden, kunt u een oudere systeemimage herstellen door DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth in te voeren.

5. Stap – Kleine aanpassingen maken

Als dit alles niet helpt, blijft u over met kleine trucs die in individuele gevallen al tot succes hebben geleid:

 • Zoek uw grafische kaart in Apparaatbeheer van Windows 10 (Windows-logotoets + X), deactiveer hem korte tijd met een rechtermuisklik, start hem opnieuw op en schakel hem weer in. Dit helpt vooral bij Nvidia producten.
Seltsamerweise hängt der Fehler häufig mit der Grafikkarte zusammen

 • U kunt de tabletmodus van Windows openen via de meldingen (Windows-logotoets + A). Als u daar het startmenu opent en terugschakelt naar de normale weergave, kunnen verschillende problemen worden opgelost.
 • Maak een nieuw gebruikersaccount en controleer of het probleem met het Start menu ook daar bestaat. Als dit het geval is, zijn verdere stappen zoals het herstellen van het volledige besturingssysteem, inclusief herstel, meestal het enige dat kan helpen.

Wij hopen echter dat u het probleem al hebt opgelost en niet meer tijd hoeft te investeren. Omdat zelfs eenvoudige maatregelen zoals de Deactivering van Cortana in sommige gevallen onnodig ingewikkeld blijken te zijn. Dit is zelden de schuld van de gebruiker, ongeacht of u het bent Windows 10 Thuis of Windows 10 Pro gebruikt. Maar met deze gids, zou je in staat moeten zijn om je Windows Start menu zonder problemen te herstellen.