Windows 10 Administrator Account – Inschakelen en uitschakelen!

Hoe al Windows 7 of Windows 8.1 de nieuwste versie van Microsofts besturingssysteem heeft ook verschillende accounttypes per gebruiker. Dus je kunt Windows 10 een beheerdersaccount activeren of deactiveren om uitgebreide toegangsrechten te krijgen. Dit maakt uitgebreide bewerking van uw systeem mogelijk.

U hebt bijvoorbeeld beheerdersrechten nodig als u Windows PowerShell wilt gebruiken om wijzigingen aan te brengen. Bijvoorbeeld, als u de Microsoft assistent Cortana probeert uit te schakelen. In vergelijking met vorige edities heeft Windows 10 de Administrator-account echter diep in de instellingen begraven. Het is niet standaard actief na installatie.

Mit einem Lächeln dein Administrator-Konto aktivieren
Bron: Andrea Piacquadio van Pexels

We zullen je in deze stap-voor-stap handleiding laten zien hoe je de Administrator account kunt inschakelen. Maar laten we eerst een basisvraag beantwoorden:

Windows 10: Wat is een beheerdersaccount?

De beheerdersrekening moet worden onderscheiden van een standaardgebruikersrekening, die beperkte toegangsrechten heeft. Als u de beheerdersaccount hebt kunnen activeren, staan u tal van nieuwe functies ter beschikking. U kunt de beveiligingsinstellingen aanpassen, systeembestanden wijzigen of programma’s van derden installeren.

Een beheerdersaccount heeft toegang tot alle systeemgegevens die op het toestel aanwezig zijn. Dat omvat de inhoud van alle gebruikersaccounts. Met beheerdersrechten kunt u zowel nieuwe gebruikers aanmaken evenals het verwijderen van reeds bestaande accounts. Daarom is voorzichtigheid geboden: Als deze rechten in de verkeerde handen vallen, kan de schade vaak niet ongedaan worden gemaakt.

Die Anmeldung, wenn du das Administrator-Konto aktivieren konntest

Activeer de Windows 10 beheerdersaccount: Ben ik ingelogd als beheerder?

Als u tot nu toe slechts één gebruikersaccount op uw PC hebt ingesteld, verschijnt deze account meestal met de toevoeging Administrator. Deze benaming is een beetje verwarrend, omdat deze account alleen de vereiste rechten kan ontgrendelen wanneer dat nodig is. U bent het bevestigingsvenster misschien al eens tegengekomen toen u een app startte.

Hoe u de verregaande administrator account kunt activeren heeft te maken met of u Windows 10 Home of Pro gebruiken. Omdat het anders kan gebeuren dat de instellingen van uw PC worden niet ondersteund door deze versie.

Windows 10 Pro: beheerdersaccount inschakelen

Als gebruiker van Windows 10 Pro kunt u de beheerdersaccount inschakelen via het computerbeheer:

  1. Open Computerbeheer door met de rechtermuisknop te klikken in het menu Start of Windows-logotoets + X.
  2. In de map selectie, open het Systeem gedeelte.
  3. Daar vindt u Lokale Gebruikers en Groepen, waar u navigeert naar Gebruikers.
  4. Dubbelklik in het hoofdvenster op de vermelding Administrator.
  5. Onder Eigenschappen van Administrator, verwijder het vinkje voor Account is gedeactiveerd. Dat is het.
In der Computerverwaltung das Administrator-Konto aktivieren

Na het bevestigen van de wijzigingen, zouden alle uitgebreide rechten beschikbaar moeten zijn. Anders wordt de hieronder beschreven oplossing voor Windows 10 Thuis is natuurlijk gelijkwaardig voor de Pro versie.

Waar kan ik de beheerder vinden in Windows 10 Home?

  1. Via de toegang (Windows logotoets + X) opent u deze keer de Windows PowerShell. Het is belangrijk dat u de vermelding met de toevoeging Administrator selecteert.
  2. Op de vraag of de app wijzigingen aan uw apparaat mag aanbrengen, antwoordt u Ja. Dit is de enige manier om de administrator account te activeren.
  3. Kopieer in het venster dat opent met een zwarte achtergrond het commando net user Administrator /active:yes en bevestig met Enter.
  4. Als u het proces wilt annuleren, vervangt u deze invoer door net user Administrator /active:no.
Mit dieser Kommandozeile das Administrator-Konto aktivieren

Als u vervolgens uitlogt uit uw account of de computer opnieuw opstart, kunt u zich aanmelden met de beheerdersaccount. Als de account met een wachtwoord is beveiligd, moet u hier de toegangscode invoeren. Zorg ervoor dat u van tevoren over alle nodige gegevens beschikt.

Nu kunt u uw besturingssysteem naar eigen wens aanpassen Oude Windows-mappen correct verwijderenDit is soms niet zo gemakkelijk. Je kunt maar beter een plan hebben als je je beheerdersaccount hebt kunnen activeren. Omdat herstellen van verwijderde gegevens onder Windows 10 werkt alleen met voldoende back-ups.