Windows 10 sneller opstarten – Verkort de opstarttijd en ga sneller aan de slag!

Start uw PC traag op en duurt het lang om op te starten? Dit fenomeen betreft alle gebruikers die Windows 10 of alternatieve Besturingssystemen over een periode van tijd. Helaas kunt u ervan uitgaan dat uw machine nooit meer zo snel zal zijn als op de eerste dag. Maar er zijn enkele tips en trucs die u kunt gebruiken om het opstartproces van Windows 10 te versnellen.

Hieronder stellen we u de beste tips en trucs voor. Vele methoden hebben zich in de loop der jaren bewezen en beloven een soms aanzienlijke verkorting van de opstarttijd. Hoewel een nieuwe installatie van Windows enorm helpt, is het vergelijkbaar met de Reparatie van uw systeem niet absoluut noodzakelijk. Daarom zullen we ons in de eerste stap concentreren op de reeds aanwezige on-board middelen van uw PC.

Was du tun kannst, wenn das Hochfahren lange dauert
Bron: StartupStockPhotos van Pixabay

Dus, als u het opstartproces op Windows 10 wilt versnellen, volg dan gewoon de hieronder beschreven tutorial.

Hoe kan ik Windows 10 sneller laten opstarten?

  1. Gebruik alternatieve manieren in plaats van de klassieke uitschakeling
  2. Opschonen van de autostart en versnellen van het opstartproces
  3. Verkort de opstarttijd in het BIOS van uw PC

Maar laten we eerst eens in detail bekijken hoe lang het duurt voor uw PC is opgestart:

Geïntegreerd gereedschap: Hoe lang duurt het voordat Windows 10 is opgestart?

Met behulp van de geïntegreerde event viewer, documenteert Windows automatisch hoe lang het systeem nodig had om op te starten. Hier namelijk na de Installatie worden diverse logboeken opgeslagen, die onder meer ook betrekking hebben op de prestaties. Als u het opstartproces moet versnellen, vindt u in het bijbehorende menu diverse (kritische) waarschuwingen:

  1. Start de opdracht Uitvoeren van Windows 10, die u kunt vinden door met de rechtermuisknop te klikken in het menu Start of door de snelkoppeling Windows-logotoets + R te gebruiken. Mogelijk moet u eerst uw Activeer Windows sleutel.
  2. Voer Eventvwr in het tekstveld in en bevestig met Enter.
  3. Zoek nu het juiste submenu in de mappenstructuur aan de linkerkant. Klik op Application and Service Logs, gevolgd door Microsoft, Windows en tenslotte Diagnostics-Performance. Daar kiest u de ingang Operationeel.
  4. In het midden ziet u nu de logs, voorzien van datum en tijd.
War Windows 10 beim letzten Start betriebsbereit?

Opstarten van Windows 10 versnellen met Gebeurtenisviewer

Als je je opstartproces wil versnellen, let dan op de fouten met de event ID 100. 200 en alles daarboven dat betrekking heeft op het afsluiten van je PC. Als u het meest recente item selecteert, kijk dan eens naar het bericht dat Windows is gestart in het midden onderaan. Achter Startup Time, staat tot op de milliseconde hoe lang het duurde om op te starten.

Pro tip: Als je het probleem wilt definiëren met het begin van Windows 10 een diepere blik in de logs zal helpen. Controleer bijvoorbeeld de betekenis van de gebeurtenis-ID. Terwijl 101 zegt dat een programma de PC vertraagt, zegt 102 dat het probleem bij een driver ligt. Om uw opstartproces te versnellen, moet u vaker de oorzaken aanpakken die tot vertragingen leiden.

Mit Angaben wie der Boot-Zeit den Windows 10 Startvorgang beschleunigen

Nu u een goed overzicht hebt van de mogelijke redenen voor een trage opstart van Windows 10, ontbreekt alleen nog een concrete handleiding over hoe u het opstartproces duurzaam kunt versnellen:

1. In plaats van de klassieke uitschakeling, gebruik alternatieve manieren

Een eenvoudige oplossing voor een snelle start van Windows 10 kent u wellicht van uw laptop: door het systeem af te sluiten wordt het niet volledig afgesloten, maar gaat het in een stand-by modus. Op die manier hoeft u niet alle apps opnieuw te starten en kunt u het toestel sneller gebruiken. De energiebesparingsmodus werkt op dezelfde manier op uw desktop-pc. Zonder een opstartproces, start je direct op de Vergrendelschermwat het opstartproces zou moeten versnellen.

Proftip: Bovendien moet de snelle start actief zijn in Windows 10. Omdat anders dan bij Vensters 7 standaard omvat alleen een herstart de volledige uitschakeling van alle processen. Als uw PC traag is, controleer dan in de instellingen of de knop voor het activeren van de snelle start is geselecteerd. Dit kan worden gevonden via Windows logo toets + X in de power opties.

Den Schnellstart von Windows 10 nutzen

2. Opschonen van het opstarten en versnellen van het opstartproces

Hoe meer apps en functies u op uw pc installeert, hoe groter het aantal programma’s dat aan het opstartscherm wordt toegevoegd. Toepassingen die uit zichzelf starten als het systeem opstart, komen in de Autostart terecht. Naast de essentiële processen van uw besturingssysteem gaat het vaak ook om updateservices of synchronisatie-eenheden van bepaalde providers. U kunt het taakbeheer van Windows 10 openen door op Ctrl + Shift + Esc te drukken. Onder het tabblad Autostart kunt u afzonderlijke vermeldingen deactiveren, waardoor het opstartproces wordt versneld.

Proftip: U kunt een uitgebreid overzicht krijgen in de systeemconfiguratie van Windows 10, die u het snelst kunt openen via Windows-logotoets + R, waar u de opdracht msconfig uitvoert. Ga naar het tabblad Diensten. U kunt het beste het vakje Alle Microsoft-diensten verbergen aanvinken. Ga dan na welke functies u echt nodig hebt.

Über den Autostart den Windows 10 Startvorgang beschleunigen

3. Verkort de opstarttijd in het BIOS van uw PC

Als u een DVD in uw drive hebt gestoken, scant Windows deze soms op opstartbare partities, wat kostbare seconden kost bij het opstarten. Hetzelfde geldt voor externe harde schijven die permanent via USB op de PC zijn aangesloten. Dus kijk eens naar de Schijfbeheer. U moet opslagmedia die niet permanent nodig zijn van uw systeem loskoppelen als u het opstartproces wilt versnellen.

Pro tip: Als je PC traag opstart, heb je genoeg tijd om in het BIOS te komen door op F2 / F8 / F10 te drukken. Afhankelijk van de interface, zoek naar een menu genaamd Geavanceerd. U zult vooral geïnteresseerd zijn in opties zoals Fast Boot, dat extra controle van alle hardwarecomponenten uitschakelt tijdens het opstarten. U kunt meer tijd winnen bij het opstarten door de opstartvolgorde aan te passen. De harde schijf waarop uw besturingssysteem is opgeslagen, moet op de eerste plaats komen.

Im BIOS den Startvorgang beschleunigen
Bron: Intel visuele BIOS opstartvolgorde

Met deze tips kunt u zeker een paar seconden besparen en het opstartproces van Windows 10 versnellen. In het algemeen is het de moeite waard om meer opslagruimte te creëren door Vergroten van scheidingswanden. Anders kunnen wij u een gedetailleerd artikel aanbevelen over het onderwerp Schoon uw PC op en maak Windows sneller aanbevolen. Hoe minder data junk op uw computer, hoe sneller veel van de interne processen verlopen.