Windows 10 klembord gebruiken en geschiedenis weergeven – Wij laten zien hoe!

Het snel kopiëren, knippen en plakken van tekstregels of afbeeldingsfragmenten is al lang een van de kernfuncties van Windows. Ctrl + C, Ctrl + X en Ctrl + V behoren dan ook tot de meest gebruikte sneltoetsen. Elke schermafbeelding die je maakt door op de Print-toets te drukken, komt eerst terecht op het klembord van Windows 10. Deze tijdelijke opslag maakt vele taken veel gemakkelijker.

Toch zijn er sinds de eerste Windows-versies enkele tekortkomingen geweest in het gebruik van het klembord. Bijzonder storend voor de workflow was het feit dat slechts één enkel element op het Windows klembord terecht kon komen. Als je per ongeluk de verkeerde toetsen indrukte of maar één keer op de verkeerde knop klikte, verdween de vorige invoer onherroepelijk – en anders dan bij verwijderde documenten er is geen achterdeur om het te herstellen.

Seit jeher sparst du dir durch die Zwischenablage nerviges Abtippen
Bron: DarkmoonArt van Pixabay

Maar deze problemen behoren tot het verleden dankzij het verbeterde klembord van Windows 10! Met versie 1809 van de Besturingssysteem microsoft heeft eindelijk naar zijn gebruikers geluisterd en zelfs een apparaatoverstijgende cloudopslag geschonken.

Nieuw: het uitgebreide klembord van Windows 10 gebruiken

In de instellingen van Windows, werd een nieuw item toegevoegd met versie 1809. U kunt het vinden door te klikken op het tandwielpictogram in het menu Start of door de toetsencombinatie Windows-logo + I te gebruiken. Als je problemen hebt met je Windows sleutel, kijk dan hier eens naar Post. Als je in de instellingen bent, ga dan naar Systeem en dan naar de klembord opties aan de linkerkant.

Uw geschiedenis – waar is het klembord te vinden?

Als de eerste schuifregelaar nog op Uit staat, kunt u die met één klik wijzigen. Daarmee hebt u de geschiedenis van uw klembord onder Windows 10 ingeschakeld. Dit geldt voor Windows 10 Pro en ook voor alle andere huidige varianten. Door op de Windows-logotoets + V te drukken krijgt u voortaan een handig overzicht van alle recent in de cache opgeslagen items. In totaal komen hier maximaal 25 inzendingen terecht voordat de oudste weer worden gewist.

Den Verlauf der Zwischenablage von Windows 10 nutzen

Het klembordvenster wordt weergegeven op een plaats die Windows geschikt acht – zoals onderaan of direct op een actief tekstveld. Klik gewoon op een item om het op de geselecteerde plaats te plakken. Het verwijderen van een element van het klembord is net zo eenvoudig. Gebruik de deletetoets of selecteer de menufunctie door op de drie puntjes te klikken. Daar kunt u ook het hele geheugen leegmaken of bijzonder belangrijke herinneringen vastmaken.

Synchroniseren met alle aangesloten apparaten

Alles wat nu nog in uw geschiedenis staat, kan automatisch in de cloud worden opgeslagen – als u dat wilt. Ga hiervoor terug naar de vertrouwde instellingen en zet de tweede schuifregelaar op Aan. U kunt ook hier klikken op Aan de slag als OneDrive nog niet op uw apparaat is ingesteld. Deze dienst is de basis voor synchronisatie. U hebt dan op alle apparaten toegang tot uw klembord. De enige eis: De opgeslagen Gebruikersaccount moeten identiek zijn.

Houd er echter rekening mee dat met deze functie al uw gegevens die op deze manier zijn opgeslagen, bij Microsoft terechtkomen. Dit is niet zo problematisch als het een YouTube-link is, maar kan snel kritiek worden als Toegangsgegevens betrokken zijn. Daarom raden we u aan deze tweede optie om uw klembord te synchroniseren in Windows 10 alleen in te schakelen als u het voortdurend gebruikt. Wees anders gewoon blij met de uitgebreide geschiedenis en laat het daarbij, want het beschermen van uw privacy is een prioriteit.