Remote Desktop instellen in Windows 10 – We laten zien hoe!

Het instellen van een extern bureaublad in Windows 10 houdt in dat een ander apparaat op afstand wordt bediend. Dit kan een andere PC zijn of bijvoorbeeld een Android telefoon met een app die toegang heeft. De uitvoering van het Remote Desktop Protocol (of kortweg RDP) blijft divers. Wij leggen u uit waar u op moet letten bij het gebruik van onder Windows 10 waar je op moet letten.

Von überall Zugriff auf deinen Windows 10 PC
Bron: Peggy en Marco Lachmann-Anke van Pixabay

Allereerst hebt u de juiste versie van Windows nodig, zonder welke afstandsbediening onmogelijk is.

Windows 10: Waarom werkt het externe bureaublad niet?

Als uw besturingssysteem soepel loopt en de laatste keer Update er zich geen problemen voordeden, zou je in staat moeten zijn om een remote desktop op te zetten. Windows 10 vereist echter het gebruik van een Pro- of Enterprise-versie is vereist. Windows 10 Home heeft deze functie niet. U kunt in dit geval alleen uw computer gebruiken om een ander apparaat op afstand te bedienen. In de instellingen staat: “Bureaublad op afstand wordt niet ondersteund door uw Windows 10 Home-editie.”

U kunt snel zelf uitvinden of een extern bureaublad op uw PC kan worden ingesteld:

  1. Open het Windows Configuratiescherm, bijvoorbeeld door de term in te voeren in de zoekfunctie (Windows logotoets + S).
  2. Klik op Systeem en beveiliging en dan weer op Systeem. De juiste instellingen verschijnen in een nieuw venster.
  3. Onder Windows Specificaties kunt u zien welke versie van Edition u hebt geactiveerd.
  4. U kunt ook naar beneden scrollen naar Verwante instellingen, waar u Bureaublad op afstand ziet. Klik links op de link.
  5. Als u de foutmelding “Remote Desktop wordt niet ondersteund door uw Windows 10 Home Edition” in rode letters ziet, kunt u in uw versie geen Remote Desktop instellen. Volg anders de onderstaande gids.
Bei Windows 10 Home lässt sich kein Remote Desktop einrichten

Tussen haakjes: u denkt er al een tijdje over om over te stappen van Windows 10 Home naar Pro? Neem dan snel een kijkje op onze Gids waarin de voors en tegens in detail worden uitgelegd.

Voor Windows 10 Pro / Enterprise: bureaublad op afstand instellen

Blijf op dezelfde plaats in Systeemvoorkeuren. Als uw versie van Windows 10 het instellen van extern bureaublad ondersteunt, wordt u gevraagd om een verbinding met het geadresseerde protocol toe te staan. Als deze eerste stap zonder problemen werkt, kunt u de Geavanceerde instellingen voorlopig negeren.

Nu ontbreekt er alleen nog wat informatie:

  1. Ga opnieuw in de instellingen (Windows logotoets + I) naar Systeem en Info, als u het venster nog niet geopend hebt.
  2. Onder Device Specifications vindt u achter Device Name de naam van uw computer. Maak er een notitie van.
  3. U hebt ook uw IP-adres nodig. Open hiervoor de Windows PowerShell via toegang (Windows logotoets + X).
  4. Typ het commando ipconfig in het tekstveld en noteer de combinatie van cijfers achter het IPv4-adres. U zult dit later nodig hebben om de Remote Desktop te kunnen instellen.
Mit deiner IP-Adresse einen Remote Desktop einrichten

Stel Remote Desktop in: De juiste app

Stel vervolgens het apparaat in dat zal fungeren als afstandsbediening voor uw PC. Als u een echte computer met Windows 10 gebruikt, hebt u geen extra software nodig. Alle functies zijn reeds uit de doos geïntegreerd. Voor Apple gebruikers is er ook een officieel programma voor de Mac.

Als u de Remote Desktop op een mobiel apparaat wilt instellen, downloadt u de bijbehorende app:

Linux-gebruikers daarentegen zullen een beetje creatief moeten worden. Op dit moment bestaat er namelijk geen officiële ondersteuning voor Remote Desktop.

Mit der App von Microsoft standortunabhängig und plattformübergreifend arbeiten
Bron: Microsoft Remote Desktop: Voorvertoning in Apple’s App Store

Windows 10 Remote Desktop: Connect

Nadat u de juiste app hebt gedownload, opent u de app op het apparaat dat u wilt gebruiken om uw pc op afstand te bedienen. Afhankelijk van de versie en het platform, moet u bij de eerste stap meestal de naam van het apparaat en het IP-adres invoeren dat u van tevoren hebt uitgezocht. Om een remote desktop te kunnen opzetten, bevestigt u vervolgens uw identiteit met uw Windows 10 Wachtwoord en Microsoft-account. Klaar! U zou nu toegang op afstand moeten hebben.

Het Remote Desktop is slechts één van de vele functies van Windows 10. Kent u al de Bootmanager van Microsoftwaarmee u verschillende besturingssystemen kunt bedienen? Of bent u zich ervan bewust dat onder Windows 10 het netwerk kan worden veranderd in een Werkgroep kan worden gemaakt? Privé of professioneel, er zijn vele manieren om al uw apparaten met elkaar te verbinden.