Windows 10 Boot Manager – Bewerken en repareren!

Met de release van Windows 10 kreeg ook de geïntegreerde bootmanager een upgrade. Met de juiste instellingen, kunt u nu gemakkelijk verschillende Besturingssystemen op een enkel apparaat. Dit is voordelig, bijvoorbeeld wanneer u parallel toegang wilt tot Linux of een oudere versie van Windows. U selecteert gewoon de juiste variant via de bootmanager bij het opstarten.

Helaas is het niet ongewoon dat zich problemen met het systeem voordoen. Dus voordat je een complete Ramen repareren leggen wij in dit artikel een aantal stappen uit hoe u de Windows 10 boot manager kunt bewerken en repareren. Ga voorzichtig te werk, want ingrijpen in dit gebied kan de basis van uw computer veranderen.

Vollen Zugriff auf dein Betriebssystem erhalten
Bron: StockSnap van Pixabay

Maak daarom van tevoren, zoals bij alle drastische veranderingen, een back-up van uw belangrijkste gegevens. Op deze manier bent u aan de veilige kant voor het geval er iets fout gaat tijdens het bewerken van de boot manager.

Basis: Wat is de Windows boot manager?

Zoals eerder vermeld, is de bootmanager een hulpprogramma dat meerdere besturingssystemen kan oproepen via uw BIOS. Als dit proces niet voor u werkt, zijn er onder Windows 10 er zijn verschillende manieren om de bootmanager te repareren.

De eerste stap bestaat erin na te gaan aan welke norm de partitie van uw gegevensdrager onderworpen is. In principe hebben moderne schijven met veel opslagruimte een GUID partitietabel (GPT), terwijl de voorganger Master Boot Record of kortweg MBR ook nog veel wordt gebruikt. Als u uw boot manager kunt bewerken, kunt u gemakkelijk de partitie stijl van een harde schijf achterhalen:

 1. Open de Schijf Beheer. U vindt het met een rechtermuisklik in het startmenu of via de toegang Windows-Logo-Key + X.
 2. Niet in de lijst hierboven, maar onderaan het overzicht aan de linkerkant staat meestal het label Schijf 0 of Schijf 1. Selecteer dit element met een rechtsklik.
 3. Onder Eigenschappen vindt u het tabblad Volumes, waar onder Partition Style GPT of MBR wordt gedefinieerd.
Um deinen Bootmanager reparieren zu können, ist der Partitionsstil entscheidend

Volg dan de instructies die overeenkomen met uw partitie stijl:

Windows 10 Boot Manager Reparatie – Partitietabel MBR

 1. Schakel over naar de Geavanceerde opstartopties van Windows 10, die u kunt openen door herhaaldelijk op de F8-toets te drukken na het opnieuw opstarten van uw pc of via de Instellingen. Gebruik de Windows-logotoets + I om Update en beveiliging te openen, vervolgens het menu Herstel, waar u klikt op Nu opnieuw opstarten onder Geavanceerd opstarten.
 2. Selecteer in Geavanceerde opties de optie Problemen oplossen en selecteer vervolgens Opdrachtprompt.
 3. Voer in de toepassing met de zwarte achtergrond drie commando’s in volgorde in: bootrec /fixmbr, bootrec /fixboot en bootrec /scanos. Bevestig elk commando met Enter en sluit de opdrachtprompt.
 4. Nu kun je klikken op Shutdown PC om de boot manager reparatie te voltooien.
Bootmanager bearbeiten und reparieren mit dem Erweiterten Start von Windows 10

Reparatie Windows 10 Bootmanager – GUID partitietabel (GPT)

 1. Open de Geavanceerde opstartopties van Windows 10 zoals hierboven beschreven en vervolgens de Opdrachtprompt. Tussen haakjes: Op deze manier kunt u ook gemakkelijk uw Lees Windows Sleutel.
 2. Opnieuw moet je drie commando’s invoeren, die je na elkaar uitvoert met Enter: diskpart, sel disk 0 en list vol.
 3. U zou nu een lijst moeten zien met details van elk volume. Zoek het volume met het label ESP en noteer het nummer (bijvoorbeeld volume 4).
 4. Gebruik vervolgens het commando sel vol 4, waarbij het aantal varieert naar gelang van de resultaten van de vorige stap.
 5. Nadat u het volume hebt gekozen, wijst u een nieuwe letter toe met toewijzingsletter=K: (K kan willekeurig worden vervangen, maar mag niet reeds zijn toegewezen).
 6. Na bevestiging, type exit.
 7. Voer, nog steeds in de opdrachtprompt, het commando cd /d K:EFIMicrosoftBoot – in, waarbij K uw naam is. Start de afzonderlijke stappen zoals gewoonlijk met Enter.
 8. Om het proces succesvol te voltooien, ontbreekt het commando bootrec /fixboot nog.
 9. Tenslotte kunt u de boot manager repareren door bcdboot c:Windows /l en-us /s K: /f ALL (K als volume label) te typen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u uw oude gegevens opslaan met ren BCD BCD.old.
 10. Klaar! Opnieuw kunt u uw PC afsluiten en opnieuw opstarten door op de knop PC afsluiten te klikken.
Befehle zur Reparatur des Windows 10 Bootmanagers

Dus, dit is hoe je je boot manager kunt repareren en er weer mee kunt werken. Geïnteresseerd in meer Windows 10-functies? Kijk eens op onze blog. Daar kunt u te weten komen hoe u een Netwerk opzetten of uw Gratis harde schijf schoonmaken kan doen. De mogelijkheden zijn eindeloos.