Windows 10 Netwerk instellen – Snel en eenvoudig naar Werkgroep!

Gebruikt u thuis verschillende computers? Dan zult u er zeker baat bij hebben om een netwerk te laten opzetten bij Windows 10 om een netwerk op te zetten. U kunt de afzonderlijke stappen gemakkelijk zelf uitvoeren. Volg gewoon de onderstaande instructies en u kunt de functies voor het delen van netwerken gebruiken en afzonderlijke documenten of volledige apparaten delen met uw gezin. Dit omvat bijvoorbeeld alle moderne printers, waarvan de meeste verschillende installatieproblemen die je hiermee kunt voorkomen.

Hoe zet ik een thuisnetwerk op in Windows 10?

Om onder Windows 10 een netwerk te kunnen opzetten, moet je inmiddels helaas wel een beetje creatief worden. De altijd populaire thuisnetwerkgroep bestaat niet meer sinds Windows 10 versie 1803. Als alternatief kunt u een zogenaamde werkgroep aanmaken. Laat u niet misleiden door de naam, want ook deze functie is specifiek bedoeld voor privé-gebruik.

Unter Windows 10 alle Geräte mit einem Netzwerk verbinden
Bron: jeferrb van Pixabay

In de regel moet u een paar instellingen op uw Besturingssysteem maak een paar instellingen. U kunt het netwerk instellen, het delen en de apparaten verbinden door de volgende stappen te volgen:

Windows 10 Netwerk instellen: Hoe maak ik verbinding met een netwerk?

 1. Delen van bestanden en printers inschakelen voor Microsoft-netwerken
 2. Wijzig netwerk type: Pas de naam van de werkgroep aan
 3. Aanmelden bij Windows 10 met de juiste Microsoft-account
 4. Schakel netwerkdetectie in, stel uw netwerk in en bekijk het

Laten we beginnen met het eerste punt op de lijst. U moet al deze wijzigingen eenmalig aanbrengen op elke PC die u met de werkgroep wilt verbinden.

1. Delen van bestanden en printers inschakelen voor Microsoft-netwerken

Er zijn verschillende manieren om bij de netwerk- en internetinstellingen van Windows 10 te komen. Als u met het internet verbonden bent via WLAN een rechtermuisklik op het overeenkomstige icoontje brengt u er snel naartoe. Anders volgt u deze stappen om een netwerk op te zetten:

 1. Ga naar de Windows instellingen. Klik op het tandwielpictogram in het menu Start of druk tegelijkertijd op de Windows-logotoets + I.
 2. Kies Netwerk en Internet.
 3. Onder Geavanceerde netwerkinstellingen vindt u de knop Adapteropties wijzigen. Open het met een muisklik.
 4. Er verschijnt een nieuw venster met de huidige netwerkverbindingen van uw toestel. Dubbelklik om de actieve verbinding te selecteren (meestal WLAN zonder het rode kruis).
 5. Klik in het kleinere venster op Eigenschappen. Het embleem geeft aan dat u wellicht uw admin-wachtwoord nodig heeft (zie Administrator-account).
 6. U zou al in het tabblad Netwerk moeten zijn. Onder de eigenschappen van deze verbinding ziet u het item File and Printer Sharing for Microsoft Networks. Zorg ervoor dat er een vinkje voor staat.
 7. Bevestig alle wijzigingen met OK en sluit de instellingen af.
Windows 10 Netzwerk einrichten und anderen Computern den Zugriff ermöglichen

2. Wijzig het type netwerk: Pas de naam van de werkgroep aan

Nu is het tijd voor het belangrijkste deel. Vervolgens moet u wijzigingen aanbrengen in de geavanceerde systeeminstellingen van Windows 10 om uw netwerk definitief in te stellen. Als u problemen hebt met de eerste stap, probeer dan eerst uw De taakbalk repareren.

 1. Open het Windows Configuratiescherm. De snelste manier om daar te komen is door de zoekfunctie te gebruiken met Windows logotoets + S. Typ gewoon de naam Configuratiescherm in.
 2. Klik dan op Systeem en Beveiliging en daar weer op Systeem.
 3. Iets verder naar beneden vindt u de Geavanceerde systeeminstellingen.
 4. Ga naar het tabblad Computernaam en klik op de knop Wijzigen.
 5. Hier kunt u de netwerknaam wijzigen. Voordat u het netwerk kunt opzetten, zal het standaard WORKGROUP zijn. Als u ook de displaynaam van uw PC wilt veranderen, kunt u dat hier ook doen.
 6. Bevestig met OK en controleer in de toekomst of alle apparaten op hetzelfde netwerk zijn aangesloten.
Arbeitsgruppe umbenennen und Netzwerk freigeben

3. Aanmelden bij Windows 10 met de juiste Microsoft-account

Om toegang te krijgen tot de instellingen van de ingelogde gebruiker de beste manier om toegang te krijgen tot de instellingen is door het Windows 10 Start-menu te openen, dat is het Windows-pictogram helemaal links op uw taakbalk. Daar zie je de naam van je account en eventueel een profielfoto. Klik erop om de accountinstellingen te wijzigen. Om het netwerk of de werkgroep die u hebt gemaakt te kunnen gebruiken, moet elke PC zijn aangemeld met een bijbehorende Microsoft-account.

U kunt zien of u al zo’n account hebt aan de blauwe tekst onder uw naam: Mijn Microsoft-account beheren. Als u nog steeds via een lokale gebruiker bent verbonden, ziet u in plaats daarvan Aanmelden met een Microsoft-account. Op de officiële Microsoft-site kunt u gratis een account aanmaken en deze in de toekomst gebruiken. Nu is er nog maar één stap om het opzetten van uw netwerk af te ronden.

Mit dem Microsoft-Konto weiterführende Funktionen freischalten
Bron: Account.Microsoft.com

4. Netwerk ontdekking aanzetten, netwerk instellen en bekijken

Nog een laatste opmerking voordat u klaar bent met het opzetten van uw netwerk:

 1. Start opnieuw Instellingen (Windows logotoets + I) en klik daar weer op Netwerk en Internet.
 2. Open deze keer echter het Netwerkcentrum.
 3. Daar vindt u aan de linkerkant de optie Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen.
 4. Direct onder het eerste item van Network Discovery van uw huidige profiel, moet u Enable Network Discovery geselecteerd zien.
 5. Als u iets moet veranderen, vergeet dan niet om uw wijzigingen achteraf op te slaan. Klaar!
Der letzte Schritt, um bei Windows 10 dein Netzwerk einrichten und anzeigen zu können

Zodra u alle apparaten die u gebruikt met deze gids hebt geactiveerd, zou u in staat moeten zijn om bestanden te delen en te profiteren van andere voordelen. In Windows Verkenner kunt u al uw verbonden computers zien onder Netwerk . Dit overzicht is beschikbaar voor zowel Windows 10 Thuis en ook Windows 10 Pro beschikbaar zijn. U hebt nu met succes uw netwerk opgezet.