Windows 10 Update Erroneous – Hoe Windows 10 te repareren en downloadproblemen te voorkomen!

U kreeg een bericht dat uw Windows Update defect was? Bijna elke PC-gebruiker heeft dit probleem in de loop der jaren wel eens ondervonden. Welk besturingssysteem van Microsoft u ook gebruikt, regelmatige updates helpen om uw computer up-to-date te houden. Dit is vooral voor uw eigen veiligheid en geldt zowel voor de laatste versies van Windows 10, uitgebreide versies zoals Windows 8.1 Pro en ook voor de goedkope Windows 7 Home Premium – waarvoor de ondersteuning officieel is stopgezet met ingang van 14 januari 2020.

Dus wat te doen als hier corrupte bestanden verschijnen of de hele Windows Update defect blijft? Wij tonen u verschillende oplossingen die zich in de praktijk hebben bewezen. De focus ligt op het updateproces van Windows 10, waarvan we de bekende problemen in detail bespreken.

Hoe kan Windows Update worden gerepareerd?

 • Controleer de versie van uw Windows Update
 • Leer hoe fouten 0x80240fff, 80072ee2, 0x8000ffff, 0x800f0831 en 0x8024a203 op te lossen
 • Basisproblemen van het updateproces oplossen

Dus eerst moet u duidelijk maken op welke updateversie de fout zich precies voordeed:

Welke update van Windows 10 heb ik?

Als u de Windows-logotoets en de letter I tegelijk indrukt, gaat u naar de instellingen van Windows 10, waar u klikt op Bijwerken en beveiliging en nu in het Control Center bent beland. Als de snelkoppeling niet werkt, kunt u de instellingen vinden door met de rechtermuisknop te klikken in het menu Start. Of, u kunt een paar eenvoudige stappen volgen om uw Activeer Windows sleutel. Klik dan op Controleren op updates.

Hier siehst du sofort, ob dein Windows Update fehlerhaft war

Over het algemeen zou op dit punt al een hint zichtbaar moeten zijn, als uw Windows Update defect was. U kunt meer informatie krijgen door te klikken op Toon update geschiedenis. Windows 10 laat u in detail zien, inclusief de datum van installatie, welke updates het laatst in afwachting waren. Dit omvat zowel functie-updates als kwaliteits-, definitie- en driver-updates.

Einzelne Punkte leiten dich sogar zu Übersichtsseiten von Microsoft weiter

Deze lijst zou een grote hulp moeten zijn bij het isoleren van het probleem. Met Windows 7 of versie 8.1 gaat u op dezelfde manier te werk, behalve dat u het Beveiligingscentrum in het Configuratiescherm vindt. Daar kiest u het tabblad Windows Update.

Microsoft zal een specifieke foutcode geven als uw Windows Update mislukt is. Dit is echter moeilijk uit te splitsen zonder diepgaande deskundige kennis, en daarom zijn wij hier om u te helpen. Hieronder presenteren wij de vijf meest voorkomende foutmeldingen, inclusief een oplossing, die kunnen optreden tijdens het updateproces van uw besturingssysteem.

Windows Update fout – 5 bekende foutcodes

1. Windows Update fout 0x80240fff

Vooral eigenaars van Windows 10 Pro worden beïnvloed door de fout 0x80240fff. In dit geval mist de download belangrijke gegevens, zonder welke uw Windows Update beschadigd zal blijven. Zoals altijd moet u in de eerste stap uw PC of laptop opnieuw opstarten, omdat de meeste conflicten dan al verdwenen zijn.

Ga vervolgens naar Windows 10 Update en beveiliging in de instellingen (zoals hierboven al beschreven). Open onderaan de pagina Windows Update de optie Geavanceerde opties. Onder Updates opschorten, kiest u een datum in de toekomst om de download naar uit te stellen. Dit uitstel zorgt ervoor dat Windows een andere server adresseert, waarop de fout 0x80240fff idealiter onmiddellijk afwezig zal zijn.

So kannst du die Aktualisierung deines Betriebssystems aufschieben

Deze methode werkt echter uitsluitend met de Pro-versie, voor Windows 10 Thuis zul je creatiever moeten worden. Maak je geen zorgen, wij hebben een gids voor je die bewezen heeft te werken wanneer de 0x80240fff fout optreedt:

 1. Open de opdrachtprompt als administrator. U vindt het door met de rechtermuisknop te klikken op het Start-menu of door op de Windows-logotoets + X te drukken. Opmerking: In de nieuwste versie van Windows 10 heet de opdrachtprompt (CMD) nu Windows PowerShell.
 2. Hier typt u het commando net stop wuauserv, bevestig het met Enter, en voeg net stop cryptsvc toe.
 3. De volgende regel moet als volgt luiden: ren C:WindowsSoftwareDistributie SoftwareDistributie.OLD. Als uw mapstructuur afwijkt van deze standaard, kunt u de SoftwareDistribution map ook handmatig verwijderen of hernoemen.
 4. Voer tenslotte de commando’s net start wuauserv en net start cryptsvc in. Na het bevestigen met Enter, moet u voor de zekerheid uw PC opnieuw opstarten.

De download waar de Windows Update-fout zich voordeed, zou nu normaal moeten starten.

War dein Windows Update fehlerhaft, können diese Schritte helfen

2. Windows Update fout 80072ee2

Het downloaden is vastgelopen omdat uw computer geen verbinding kon maken met de updateserver. Daarom was de Windows Update defect. Allereerst: De bovenstaande stap-voor-stap instructies voor het verwijderen van de SoftwareDistribution map kan ook tot succes leiden bij deze fout. Tegelijkertijd is de code 80072ee2 nauw verwant met de fouten 8024400A en 8024400D, zodat de beschreven oplossing ook daar geldig is.

Voordat u met het updateproces begint, moet u ervoor zorgen dat uw firewall de vereiste servers niet blokkeert. U vindt de overeenkomstige instellingen in het Configuratiescherm (Windows logotoets + R, besturingselement uitvoeren) onder Systeem en beveiliging: Windows Defender Firewall. U moet de beveiliging echter niet volledig uitschakelen, maar bepaalde uitzonderingen toevoegen:

 • http://*.update.microsoft.com
 • https://*.update.microsoft.com
 • http://download.windowsupdate.com
Startet dein Download nicht, kann das Problem bei der Firewall liegen

3. Windows Update fout 0x8000ffff

De populaire “onverwachte” fout 0x8000ffff hoeft niet direct te maken te hebben met het feit dat je Windows Update buggy was. De Besturingssystemen van Microsoft vaak terugvallen op dit bericht in geval van conflicten – bijvoorbeeld bij het installeren van software van derden of tijdens een systeemherstel. Als u al hebt uitgesloten dat fout 0x8000ffff wordt veroorzaakt door een computervirus of malware, probeer dan het volgende:

 1. Open de opdrachtprompt / Windows PowerShell als beheerder. De snelste manier om de toepassing te vinden is hierboven beschreven bij foutcode 0x80240fff.
 2. Typ het commando sfc /scannow in het veld. Na bevestiging met Enter wordt een scan gestart.
 3. U kunt dan specifieke kwetsbaarheden opsporen door Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth in te voeren.
 4. Om deze fouten te herstellen gebruikt u het commando Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth en tenslotte Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth.
Falls dein Windows Update fehlerhaft ist, benutz das Kommandozeilenwerkzeug DISM

De afkorting SFC staat voor Windows’ System File Checker. In Windows 8 en Windows 10 is dit al voorgeïnstalleerd, alleen in Windows 7 heb je de Geautomatiseerde installatiekit.

4. Windows Update fout 0x800f0831

De eerder toegelichte System File Checker kan ook helpen als uw Windows Update defect was en de code 0x800f0831 vertoont. Bovendien heeft dit downloadprobleem te maken met de instellingen van uw proxyserver:

 1. Open het venster Internet-eigenschappen. De eenvoudigste manier om dit te doen is het commando Uitvoeren te gebruiken (Windows logotoets + R), dat zoekt naar inetcpl.cpl.
 2. Daar gaat u naar het tabblad Verbindingen en klikt u op LAN-instellingen.
 3. Er moet GEEN vinkje staan voor Automatisch instellingen detecteren en ook niet voor Gebruik proxy server voor LAN.
 4. Bevestig de wijzigingen met OK en start uw PC opnieuw op.
Ändere die Proxyserver-Einstellungen für dein lokales Netzwerk

5. Windows Update fout 0x8024a203

Alle tot nu toe genoemde methoden helpen niet veel bij Error 0x8024a203. In dit geval is de Windows Update defect omdat er niet genoeg geheugen beschikbaar is. Er moet altijd ten minste 6 GB beschikbaar zijn, anders wordt de download afgebroken.

Een oplossing zou zijn om grote bestanden en mappen, zoals de verzamelde vakantiefoto’s, naar een andere (externe) harde schijf te verplaatsen. Als u problemen heeft met de weergave van de tweede harde schijf, kijk dan eens naar onze gedetailleerde gids over dit onderwerp.

Tegelijkertijd kunt u programma’s die u niet meer nodig hebt verwijderen in de instellingen (Windows-logotoets + I) in Apps & Features. Verdere opslagruimte die vol zit met oude gegevens wordt blootgelegd door Schijfopruiming. Voor alle versies van Windows 7 en later, kan dit worden uitgevoerd onder de naam cleanmgr.exe (Windows logotoets + R).

Zusätzliche Optionen erhältst du mit Klick auf Systemdateien bereinigen

Naast een gebrek aan schijfruimte, kunt u aanvullende maatregelen nemen in alle gevallen waarin de Windows Update defect is. Op die manier kan een groot aantal conflicten op voorhand worden voorkomen.

Algemene problemen met Windows Update oplossen

Onderbrekingen ten gevolge van externe invloeden uitsluiten

De meeste apps die op de achtergrond draaien, hinderen het updateproces nauwelijks. Als de uitvoering van software echter buitensporig veel middelen vergt, wordt dit al snel problematisch. Vooral Antivirus scanner zijn in dit verband bijzonder opmerkelijk, omdat realtime bescherming de neiging heeft op het verkeerde moment in te grijpen. Op zijn minst moet u dergelijke functies voor een korte tijd uitschakelen als uw Windows Update defect was. Verder is het een goed idee om alle USB-sticks en soortgelijke apparaten tegelijkertijd van uw PC te verwijderen.

Probleemoplosser voor Windows Update gebruiken

Microsoft heeft een tool ontwikkeld speciaal voor het oplossen van problemen tijdens Windows Update. In Windows 10 roept u eerst de instellingen op (Windows-logotoets +I). Via Update en beveiliging kunt u aan de linkerkant het tabblad Problemen oplossen openen. Onder Extra probleemoplossing vindt u het onderdeel Windows Update. Start het proces, volg de instructies en start uw PC opnieuw op als u klaar bent.

Ein Scan listet auf, weshalb dein Windows Update fehlerhaft war

Windows Update handmatig installeren

In het begin hebben we de vraag beantwoord waar u kunt achterhalen welke versie van Windows Update defect was. U kunt deze beschrijving (het beste via het bijgevoegde KB-nummer) opzoeken via de Update catalogus van Microsoft zoeken. Als u het vindt, hoeft u alleen maar het bijbehorende pakket te downloaden en het met een dubbele klik te openen.

Initieer een reset van het besturingssysteem

Terug onder Update en beveiliging in Windows 10 instellingen (Windows logo toets + I), is er een tabblad Herstellen. Door te klikken op Let’s go, kunt u deze PC resetten. Merk echter op dat zelfs met de optie Mijn bestanden bewaren, verschillende dingen zoals programma’s of drivers verloren zullen gaan.

In Windows 10 ist die Zurücksetzung deines Systems so einfach wie nie zuvor

Als alternatief kunt u een update herstellen door de huidige versie van uw besturingssysteem te downloaden via de Hulpmiddel voor het maken van media van Microsoft om de huidige versie van uw besturingssysteem te downloaden. De exacte procedure wordt getoond in onze stap-voor-stap handleiding voor de Windows opnieuw installeren.

Als al deze maatregelen u niet helpen, moet u contact opnemen met Microsoft support. Een laatste kans is om de datum en tijd te controleren ten opzichte van uw tijdzone – als er verschillen zijn, kan een Windows-update verkeerd worden uitgevoerd.