Windows 10 Partition vergroten – Meer ruimte met on-board tools en freeware!

Wie kent het niet: na continu, vaak jarenlang gebruik, hoopt zich allerlei data-rommel op de harde schijf op. Dit is bijna onvermijdelijk, ondanks de beste inspanningen om uw eigen harde schijf regelmatig schoon te maken Maak uw PC schoon. Als je alles al geprobeerd hebt en nog steeds bijna geen ruimte over hebt op je computer, kun je nog steeds de corresponderende partitie vergroten onder Windows 10 om de grootte van de partitie te vergroten.

In het volgende zullen we de afzonderlijke stappen in detail uitleggen, zodat u de grootte van uw partitie zonder problemen kunt vergroten. Merk echter op dat (om toegang te krijgen tot de gebruikte on-board tools) u uitgebreide admin-rechten nodig heeft. Dus als andere mensen uw PC gebruiken, kijk dan eens naar ons artikel over dit onderwerp Administratoraccount in Windows 10.

Endlich wieder freier Speicherplatz auf Volume C!
Bron: Gratis foto’s van Pixabay

Eerst een kort overzicht van wat we gaan behandelen voordat we meer in detail op elke vraag ingaan.

Hoe kan ik de grootte van een bestaande partitie vergroten?

Laten we beginnen met de acute noodsituatie wanneer de harde schijf plotseling vol is en Volume C overvol is:

Verhelp de situatie en maak onmiddellijk schijfruimte vrij

Aan het begin van dit artikel hebben we gelinkt naar een gids die je zal helpen om verschillende stappen te ondernemen om je De harde schijf ontruimen. Dit is de echte oplossing van het probleem, niet alleen de symptomen behandelen. U moet onnodige bestanden en documenten verwijderen en apps en functies verwijderen. Dit is de enige manier om er weer bovenop te komen.

Er zijn echter ook gevallen waarin dergelijke maatregelen niet mogelijk zijn. Misschien hebt u echt alle opgeslagen gegevens nodig en heeft Volume C gewoon niet genoeg capaciteit. Een upgrade is niet mogelijk omdat uw tweede harde schijf wordt niet weergegeven. In plaats van te proberen de partitie te vergroten, zou Windows 10 zelf alternatieven moeten voorstellen. Als de schijfruimte verandert in het rode gebied, verschijnt er meestal een bericht om de vorige Windows-versie te verwijderen.

Dit verwijdert een backup, maar geeft je enkele gigabytes aan opslagruimte terug. Vergelijkbaar met het deactiveren van een Herstelpunt een reset is daarna niet meer mogelijk. Beslis voor jezelf of het het risico waard is en je geen andere opties hebt. Controleer daarom eerst of u de partitiegrootte kunt vergroten.

Bei einem Festplattenspeicher die Partition vergrössern
Bron: andreasley van Pixabay

Vertrouw op het ingebouwde schijfbeheerprogramma

Microsoft biedt een schat aan gratis on-board hulpmiddelen voor zijn besturingssystemen om zijn gebruikers te helpen. Met behulp van het schijfbeheer van Windows 10 kunt u uw harde schijf en zijn partities bewerken. Ga hiervoor als volgt te werk:

  1. Start het Windows Schijfbeheer. U vindt het door met de rechtermuisknop te klikken op het menu Start of door de sneltoets Windows-logo + X te gebruiken. Het kan zijn dat u eerst uw Activeer Windows sleutel.
  2. Een lijst van alle stations op uw computer wordt geopend. Als u een partitie wilt vergroten, selecteert u de overeenkomstige vermelding met de rechtermuisknop.
  3. U kunt nu uw volume uitbreiden. Als deze optie grijs is, ontbreekt de benodigde schijfruimte – u kunt dit zien aan de rechterkant van de partitie in Schijfbeheer.
  4. De Microsoft wizard wordt gestart. Druk op Volgende.
  5. Nu kunt u de details specificeren. De schijf die u wilt gebruiken zou al moeten verschijnen aan de rechterkant onder Geselecteerd. Anders kunt u de beschikbare items aanpassen aan het gewenste resultaat door op Toevoegen te klikken .
  6. Het onderdeel Schijfruimte bepaalt tenslotte de grootte van de partitie. Stel hier de waarde in (in overeenstemming met de maximaal beschikbare schijfruimte) in MB.
  7. Klik op Volgende om naar een laatste venster te gaan. Hier moet je alles nog eens controleren. Heb je echt de juiste partitie vergroot? Dan hoef je het alleen nog maar af te maken.
In der Datenträgerverwaltung von Windows 10 eine Partition vergrössern

Als u alleen de mogelijkheid heeft om de partitie te verkleinen, kunt u proberen het geheugen te wissen dat hierna in het overzicht staat. Dit kan ook worden gedaan door met de rechtermuisknop op de juiste schijf te klikken. Maar wees voorzichtig. Je moet weten wat je doet. Omdat een dergelijke verwijdering definitief is en gepaard kan gaan met gegevensverlies. Zorg er daarom voor dat u vooraf een uitgebreide back-up maakt.

Vergroot partitie: Gebruik freeware en nuttige hulpprogramma’s van derden

Zoals op bijna alle gebieden zijn er ook tal van alternatieve programma’s voor schijfbeheer die de reeks functies van de Microsoft-oplossing aanzienlijk aanvullen. U kunt dus niet alleen een partitie vergroten of verkleinen, maar ook primaire opslageenheden uitbreiden en hun volgorde wijzigen.

De meeste hulpmiddelen zijn ofwel volledig gratis als freeware of hebben een gratis basisversie. De meegeleverde functies zijn meestal voldoende. Wij kunnen u de software aanbevelen EaseUS Partition Master die overtuigt door zijn gebruiksvriendelijkheid.

Let echter altijd op de bronnen van programma’s van derden. Uw Antivirus moet altijd actief zijn en twijfelachtige downloads in real time controleren. Als u nog steeds de juiste bescherming mist, lees dan onze Antivirus test door. Dan ben je op alles voorbereid.