Maak uw pc schoon – 10 manieren om Windows sneller te maken

Hoe langer u een computer gebruikt, hoe trager hij na verloop van tijd werkt – soms zelfs merkbaar. Dit is geen verzinsel van je verbeelding, maar een symptoom dat zelfs de modernste Windows 10 PC’s lijden aan. Daar zijn vele redenen voor, maar meestal heeft het te maken met ietwat verwaarloosd onderhoud. Deze problemen verspreiden zich snel en veroorzaken diverse foutmeldingen op alle gebieden van uw besturingssysteem.

Indien u dergelijke problemen ondervindt met Windows Update, bent u welkom om een kijkje te nemen op onze gedetailleerde gids artikel. In het volgende zullen we het eerder hebben over de beste tips om je PC op te schonen en Windows sneller te maken. In dit bericht ligt de nadruk op de ingebouwde hulpmiddelen waarmee Windows 10 al wordt geleverd en minder op aanbevelingen voor aanvullende software.

Diese 10 Methoden wirken bei Windows 10!
Bron: Mohamed Hassan van Pixabay

De allereerste stap die u moet nemen, is uw hardware een keer grondig schoonmaken en afstoffen. Dit zal de bedrijfstemperatuur zeer ten goede komen. Start daarna uw computer op en u kunt de PC als volgt opschonen:

Hoe maak je Windows 10 sneller?

 1. Malware opsporen en verwijderen
 2. Windows 10-cache legen
 3. Onnodige programma’s verwijderen
 4. Uw harde schijf defragmenteren onder Windows 10
 5. Opstartprogramma’s uitschakelen
 6. Achtergrond apps sluiten
 7. Schakel virtueel geheugen uit
 8. Zet visuele effecten uit
 9. PC sneller maken met gratis software
 10. PC terugzetten naar fabrieksinstellingen

Laten we beginnen met de belangrijkste van deze 10 manieren om Windows sneller te maken, die u over het algemeen op regelmatige basis zou moeten doen.

1. Essentiële systeemopruiming: malware opsporen en verwijderen

In tijden van internet, waar downloads aan de orde van de dag zijn, is een werkende Antivirus programma zou standaard moeten zijn. Heb je hier vertrouwen in grote namen zoals Avira, Kaspersky of Nortonzou uw systeem al voldoende beschermd moeten zijn. Verschillende providers tegelijk installeren is echter overkill. Als u uw PC wilt opschonen, kunt u hier beginnen en alleen de software van uw voorkeur gebruiken. Dan kan het zelfs de moeite waard zijn, Windows Defender uitschakelenom meer bronnen vrij te maken en Windows sneller te laten werken.

Open tenslotte het antivirusprogramma van uw keuze en voer een volledige systeemcontrole uit. Als de toepassing het geld waard is (zelfs als ze gratis is), zou u na een tijdje een overzicht moeten krijgen van alle mogelijke problemen. De meeste merken zullen u onmiddellijk een optie geven om de gevaarlijke malware veilig te verwijderen. Kijk in het bijzonder uit naar populaire vertegenwoordigers zoals Segurazo Die zich vermommen als nuttige bestanden. Omdat het vaak deze nutteloze collecties zijn die extra reserves opslokken.

Mit dem Viren- und Bedrohungsschutz deinen PC aufräumen

2. Basis systeemopruiming: Cache van Windows 10 wissen

Windows 10 Cache – wat is het, vraag je je misschien af. Simpel gezegd is een cache een tijdelijke opslagplaats waar elk besturingssysteem mee werkt. In dit archief slaan draaiende toepassingen bepaalde tijdelijke gegevens op om er in de toekomst zonder vertraging toegang toe te hebben. Na verloop van tijd stapelt zich dan ook veel informatie op in deze geheugens, die allang achterhaald kunnen zijn.

Aangezien de cache van Windows 10 Thuis cache wordt niet automatisch verwijderd, je moet je PC zelf opschonen. Om dit te doen, kunt u eenvoudigweg het hulpprogramma Schijfopruiming van Microsoft gebruiken:

Hoe kan ik data junk gratis verwijderen?

 1. Start de toepassing. De snelste manier om dit te doen is om Windows 10 Zoeken te gebruiken (Windows logotoets +S) en Schijfopruiming te typen.
 2. Als uw computer meer dan één station heeft, selecteer dan het juiste station. In het algemeen is het het beste om te beginnen met de C-schijf.
 3. In het overzicht van de te wissen gegevens kunt u nu een selectie maken. Kijk eens in de prullenbak en de tijdelijke internetbestanden.
 4. Bevestig uw keuze met OK. De data vuilnis wordt nu opgeruimd.
Den PC aufräumen und schneller machen dank der Datenträgerbereinigung

3. Verdere systeemopruiming: Onnodige programma’s verwijderen

Iedereen heeft wel eens een programma geïnstalleerd zonder het meer dan één keer te gebruiken. Vooral gratis software-oplossingen die meer productiviteit beloven, vallen onder deze categorie. Daarom onthouden we ons in deze gids hoofdzakelijk van het aanbevelen van andere toepassingen waarmee u uw PC kunt opschonen. Alle apps kosten immers opslagruimte, en die is uiteindelijk beperkt. Als u Windows sneller wilt maken, moet u altijd programma’s verwijderen die u niet meer nodig hebt.

Het is het beste om te beginnen met de voorgeïnstalleerde apps in Windows 10 om te beginnen. Of u kunt de lijst doorwerken en ijverig de-installeren:

Waar kan ik programma’s verwijderen in Windows 10?

 1. Ga naar de Windows-instellingen (tandwielpictogram in het menu Start of Windows-logotoets + I).
 2. Klik op de knop met de naam Apps.
 3. De sectie Apps & Features wordt geopend, met een handige lijst van al uw geïnstalleerde programma’s. Selecteer de apps die je al tijden niet meer hebt geopend om ze te verwijderen.
 4. Volg de instructies van de betreffende wizard. Klaar!
Gerade Videospiele können viel Platz einnehmen

4. Uw pc opruimen: defragmenteer uw harde schijf onder Windows 10

Als u nog niet volledig op SSD bent overgeschakeld en een HDD gebruikt, moet u deze regelmatig defragmenteren. Vooral wanneer meerdere opslagapparaten parallel worden gebruikt, wat in Windows 10 vaak het geval is wordt niet correct weergegeven. Want hoe langer een harde schijf in gebruik is, hoe grotere gegevensblokken worden uitgelezen, die geleidelijk door elkaar gaan lopen. Defragmentatie zet deze inhoud terug naar het begin en herschikt de items, zodat u uw PC kunt opschonen.

Ga daarom als volgt te werk om Windows een beetje sneller te maken:

Hoe kan ik de harde schijf opschonen?

 1. Open Windows Verkenner door te dubbelklikken op een map.
 2. Gebruik het Deze PC-overzicht aan de linkerkant om toegang te krijgen tot uw apparaten en stations.
 3. Klik met de rechtermuisknop op de harde schijf die u wilt defragmenteren.
 4. Via Eigenschappen vindt u het tabblad Extra, waar u op de knop Optimaliseren klikt onder Optimaliseren en defragmenteren schijf.
 5. Bevestig uw keuze en begin met de optimalisatie. Op deze manier kunt u uw PC opruimen.
Den PC aufräumen und für mehr Platz sorgen

5. Maak uw PC schoon: deactiveer Autostart programma’s

Wanneer u uw computer opnieuw opstart, zal niet alleen uw Besturingssysteem maar op hetzelfde moment starten verschillende applicaties op. Dit kost meteen in het begin kostbare seconden en verslindt middelen tijdens normaal gebruik, omdat de programma’s op de achtergrond blijven draaien. Dit is alleen praktisch als de software die in de autostart is opgeslagen ook werkelijk nodig is. Anders moet je hier beginnen als je je PC wilt opschonen en Windows sneller wilt maken.

In vergelijking met sommige van zijn voorgangers biedt Windows 10 u gelukkig een handig overzicht:

Hoe kan ik programma’s in de Autostart wijzigen?

 1. U kunt het taakbeheer van Microsoft openen door op Ctrl + Shift + Esc te drukken.
 2. In de menubalk ziet u het tabblad Autostart. Misschien moet u eerst Meer details selecteren.
 3. Ga door de lijst van programma’s en deactiveer ze indien nodig. Een blik op de opstarteffecten kan u helpen bij uw beslissing.
 4. De wijzigingen zouden geldig moeten zijn na de volgende reboot.
Programme deaktivieren und Windows schneller machen

6. Uw PC opruimen: achtergrond-apps sluiten

In het algemeen zijn verbeteringen van belangrijke programmafuncties toe te juichen, aangezien zij de functionaliteit van uw apps verbeteren. Zo draaien de meeste softwareoplossingen in Windows 10 nu op de achtergrond om u up-to-date te houden. Er wordt voortdurend informatie uitgewisseld, wat betekent dat meldingen van uw e-mailclient u voortdurend bereiken. Maar ook specifieke toepassingen zoals de spraakassistent Cortana horen daarbij, als je die nog niet hebt deactiveren heb het.

De keerzijde van de medaille: de massa achtergrondprogramma’s vertraagt de prestaties van Windows aanzienlijk. Als je je pc wilt opschonen, moet je dus een aantal overbodige apps sluiten.

Hoe kun je apps sluiten die op de achtergrond draaien?

 1. Nogmaals, start in de instellingen van uw besturingssysteem (tandwielpictogram in het menu Start of Windows logotoets + I).
 2. Selecteer eerst Privacy en dan Background Apps aan de linkerkant.
 3. Nu kunt u aangeven welke programma’s niet meer op de achtergrond mogen draaien. Om dit te doen, zet u de corresponderende schuifregelaar van Aan op Uit.
 4. U kunt ook instellen of u vanaf het begin voor alle apps wilt toestaan dat ze op de achtergrond draaien. Wees echter voorzichtig met deze optie.
Deinen PC aufräumen, indem du die Ausführung von Apps im Hintergrund stoppst

7. Windows 10 optimalisatie: virtueel geheugen uitschakelen

Het virtuele geheugen van Windows 10 vult het RAM-geheugen van uw computer aan op kritieke momenten. Bijvoorbeeld wanneer er een dreigende overbelasting van geheugeneenheden is door grote hoeveelheden gegevens of het openen van enorme bestanden. Leer hoe je Foto’s verkleinen kan om dit probleem heen werken. Omdat de overgang naar de virtuele partitie ook capaciteit vereist die uw systeem elders ontbeert. Als uw (primaire) harde schijf daarentegen een SSD is, kunt u deze methode veilig negeren. In dit geval heeft virtueel geheugen geen effect op het feit of Windows sneller of langzamer is.

Virtueel geheugen is standaard ingeschakeld in Windows 10. Als u dit wilt veranderen en uw PC wilt opschonen, volg dan de volgende stappen:

Waar kan ik Windows 10 virtueel geheugen vinden?

 1. Eerst moet u de Geavanceerde systeeminstellingen bekijken. Typ daarvoor Systeemvoorkeuren in het menu Start of via de zoekfunctie van Windows(Windows-logotoets + S).
 2. Er wordt een nieuw venster geopend. Het tabblad Geavanceerd zou al moeten worden weergegeven, waar u klikt op Instellingen onder Prestaties.
 3. Ook hier is het tabblad Geavanceerd van belang. De sectie Virtueel Geheugen geeft u de mogelijkheid om het wisselbestand te wijzigen.
 4. Verwijder het vinkje voor Bestandsgrootte automatisch beheren voor alle stations.
 5. De selectie van het item No swap file is nu mogelijk. Bevestig met Set en OK, in dit net als in alle voorgaande vensters.
 6. Om dit proces te voltooien, start u uw PC opnieuw op.
Keine Auslagerungsdatei für den virtuellen Arbeitsspeicher von Windows 10

8. Windows 10 Optimalisatie: visuele effecten uitschakelen

In de screenshots van de Windows 10-instellingen zijn subtiele grafische aanpassingen te zien ten opzichte van zijn voorganger Windows 8.1 vergeleken met de voorganger. De randen van de ramen zijn duidelijker afgebakend en de elementen steken met een schaduw af tegen de achtergrond. Bovendien zijn de apps en menu’s uitgebreid met talrijke animaties. Deze nieuwe visuele effecten beïnvloeden uiteraard de prestaties, zij het slechts in geringe mate. Om Windows sneller te maken, kunt u het nog steeds stellen zonder een paar grafische foefjes.

Door de visuele effecten uit te schakelen, lijken de displays meer op het klassieke ontwerp. Dit is een geweldige manier om uw PC op te schonen en eenvoudig in gebruik te houden.

Windows 10 visuele effecten uitschakelen

 1. U wilt het uiterlijk en de prestaties van Windows aanpassen. Zoek daarvoor naar Verschijning in het menu Start of met de Windows-logotoets + S.
 2. Daar is het tabblad Visuele effecten van cruciaal belang. Dit zou al geselecteerd moeten zijn.
 3. Een snelle oplossing zou zijn om de instelling voor optimale prestaties te controleren. Dit zal de meeste visuele effecten uitschakelen.
 4. Anders kunt u de visuals ook handmatig configureren door de vinkjes in de lijst te wijzigen.
 5. Als u op OK drukt, worden de wijzigingen toegepast.
Visuelle Effekte von Windows deaktivieren und PC aufräumen

9. Windows 10 PC versnellen met gratis software

Er zijn tal van gratis programma’s online die beloven uw PC op te schonen en Windows sneller te laten werken. Sommige zijn nuttig, terwijl andere tekortschieten. Tot nu toe hebben we ons in deze gids geconcentreerd op de on-board Windows gereedschappen die worden geleverd met de Installatie van het besturingssysteem die bij uw computer is geleverd. De reden hiervoor is dat je op deze manier geen extra apps nodig hebt die geheugen in beslag nemen of de prestaties op de achtergrond schaden.

Op dit punt moet echter een uitzondering worden gemaakt voor het gratis CCleaner van Avast. De optimaliseringssoftware blijkt zeer gebruiksvriendelijk te zijn en is dus ook geschikt voor beginners. Na de Download je installeert en opent CCleaner. Vooral de eenvoudige en geavanceerde opschoning moet in detail worden bekeken, als u uw PC wilt opruimen en ontruimen. CCleaner beschermt niet alleen uw privacy, maar biedt ook een gezondheidscontrole sinds de laatste update, waarbij uw systeem automatisch wordt gescand. Vergelijkbaar met de AdwCleaners wordt het gebruik ervan ten zeerste aanbevolen.

Mit dem CCleaner von Avast den PC aufräumen und bereinigen
Bron: CCleaner.com Product Screenshots

10. Laatste optie: Reset PC naar fabrieksinstellingen

Heb je de andere negen methodes geprobeerd zonder dat Windows sneller werd? Dan heb je nog de mogelijkheid om je hele systeem terug te zetten naar de fabrieksstaat. Dit herstelt de instellingen en verwijdert alle programma’s die later werden geïnstalleerd. Met Windows 10 kunt u zelf bepalen of de documenten, foto’s en alle andere gegevens die op de computer zijn opgeslagen, ook worden aangetast. Het is echter beter om van tevoren een back-up te maken, omdat herstel verwijderde bestanden is niet zo gemakkelijk.

Om uw PC op te schonen en voorgoed schoon te maken, hoeft u alleen maar de bijbehorende wizard uit te voeren:

Hoe reset ik Windows 10 in de fabriek?

 1. Open de instellingen nog een laatste keer via het tandwielpictogram of de sneltoets Windows-logo + I.
 2. Via Update en beveiliging vindt u de menuoptie Herstellen.
 3. Daar, onder Reset deze PC, klik op Go.
 4. Er verschijnt een nieuw dialoogvenster en u geeft aan of u Mijn documenten wilt behouden of alles wilt verwijderen.
 5. Volg de Installatiehulp voor Windows 10 en voltooi de reset.
Eine endgültige Lösung, um Windows schneller zu machen

Ten laatste met deze laatste methode zou Windows sneller moeten zijn en minstens even goed moeten reageren als het in het begin deed. Als u op zoek bent naar meer manieren om uw PC op te schonen, probeer dan dit meerdere PDF’s combineren. Of combineer grote hoeveelheden gegevens in een WinRAR archief en het meer opgeruimd maken. Uw prestaties zullen u dankbaar zijn.