USB-stick formatteren met FAT32 en converteren onder Windows 10

Het FAT(File Allocation Table) bestandssysteem van Microsoft was lange tijd de absolute industriestandaard. FAT12 werd gevolgd door FAT16 en tenslotte FAT32, totdat tegenwoordig op veel schijven ook formaten als NTFS of exFAT als basis worden gebruikt. Vooral onder Windows 10 wordt NTFS meer en meer gebruikt. Daarom is het niet ongewoon dat u een USB-stick moet formatteren met FAT32 om hem zonder beperkingen te kunnen gebruiken.

Vooral oudere toestellen of bepaalde cameratypes accepteren alleen geheugenapparaten in FAT32-formaat. Zelfs de uitwisseling tussen Windows en Mac is mogelijk. U hoeft niet eens software van derden te gebruiken om in FAT32 te formatteren. Vergelijkbaar met de methode, een Partitiegrootte vergrotenWindows 10 heeft hiervoor een handig hulpprogramma aan boord.

Die Vielfalt der Speichermedien spiegelt sich in den Dateisystemen wider
Bron: Esa Riutta van Pixabay

U moet alleen voorzichtig zijn als er belangrijke documenten en foto’s op de USB-stick staan. Maar ook voor dit geval zijn er mogelijkheden zonder gegevensverlies, die wij u in het volgende zullen voorstellen.

Hoe kan ik een USB stick formatteren met FAT32?

Dus laten we beginnen met de standaard optie voor alle Windows 10 gebruikers:

Converteer een USB flash drive naar FAT32 in Windows 10

De hieronder beschreven stappen kunnen worden uitgevoerd voor alle opslagmedia die momenteel op uw PC zijn aangesloten. U kunt de Schijf Beheer van Windows 10 om uw huidige schijven weer te geven.

  1. Open de Windows Verkenner – bijvoorbeeld door op een willekeurige map te klikken.
  2. In de linkerkolom zou u uw USB-stick moeten zien onder Deze PC. Selecteer het met een rechtermuisklik en druk op Formatteren.
  3. Zoals je op de schermafbeelding kunt zien, heb je meestal drie opties onder Bestandssysteem. Om de USB stick met FAT32 te formatteren, selecteert u de juiste invoer.
  4. Je hoeft de andere instellingen niet te veranderen. U kunt ook de naam van het volume op dit punt wijzigen, indien u dat wenst.
  5. Beëindig het proces met Start. Zodra de wizard is voltooid, kunt u uw geconverteerde USB-stick plaatsen.
Einen USB Stick mit FAT32 formatieren

Opmerking: Om deze methode probleemloos te laten werken, mag de totale grootte van de harde schijf de limiet van 32 GB niet overschrijden . Anders zal de FAT32 (standaard) vermelding niet eens verschijnen in de lijst met opties in Windows 10. In sommige gevallen kan dit leiden tot foutmeldingen, waarna u Schijf opruimen moeten doen.

Formatteer gebruikte en volledige opslagmedia naar FAT32

De vorige instructie heeft een nadeel: Windows verwijdert alle items op het opslagmedium tijdens het conversieproces. Als u nog belangrijke documenten op uw USB-stick hebt staan, zal het ingebouwde hulpprogramma van Windows 10 u niet helpen. Je moet vertrouwen op een extern instrument.

Zoals altijd is de keuze aan freeware die een USB stick met FAT32 formatteert enorm. We kunnen de Partition Assistant van AOMEI waarvan de laatste versie gratis beschikbaar is voor privé-gebruik. Misschien ontdekt u nog andere nuttige functies die het de moeite waard maken om te upgraden.

Trotz Daten in FAT32 konvertieren
Bron: AOMEI Partition Assistant Standard

Opmerking: Er kunnen echter geen bestanden naar FAT32 worden geconverteerd die een omvang van meer dan 4 GB hebben. Dit geldt in het algemeen voor het bestandssysteem en is onafhankelijk van het gebruikte gereedschap.

Keer om: Van FAT32 weer naar NTFS

Als u een USB-stick in FAT32-formaat terug wilt converteren naar NTFS, kunt u opnieuw vertrouwen op de ingebouwde hulpmiddelen van Microsoft. Deze techniek werkt voor zowel Windows 10 Thuis en ook Windows 10 Pro en alle andere varianten:

  1. Start de Windows opdrachtprompt. De eenvoudigste manier om dit te doen is het commando Uitvoeren te gebruiken(Windows logotoets + R), waar u cmd typt.
  2. Een venster met een zwarte achtergrond wordt geopend. Op de reeds geselecteerde positie voert u het commando convert K: /FS:NTFS in. K staat voor de identificatie van de schijf die u wilt formatteren vanuit FAT32.
  3. Bevestig uw invoer met Enter. Afhankelijk van uw voorkeuren kunnen extra bevestigingen volgen. Klaar!
Zu NTFS von FAT32 formatieren

Als u andere problemen hebt met Windows, kijk dan gerust eens naar onze blogberichten. Bijvoorbeeld, een goede eerste stap is om automatische updates uitschakelenom storende mechanismen te voorkomen Windows Defender moet niet zonder meer worden uitgeschakeld – vooral als u freeware gebruikt zoals hierboven beschreven. Tenzij je een sterke Bescherming tegen virussen.