Herstel verwijderde gegevens onder Windows 10 – stap voor stap!

Het beheer van uw documenten en afbeeldingen is een centraal element van bijna elke Besturingssystemen een centraal element. Vooral als u elke dag op een laptop of pc werkt en in uw vrije tijd veel uren voor het scherm zit. Tijdens het sorteerproces of bij het kopiëren van bestanden naar de tweede harde schijf kunnen belangrijke bestanden gemakkelijk verloren gaan.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om verwijderde gegevens te herstellen op Windows 10 kan worden hersteld. Dit komt omdat de items meestal niet volledig zijn verwijderd, maar alleen zijn voorbereid om te worden overschreven. Dit geldt vooral voor gegevens die onlangs zijn gewist.

Gelöschte Daten laden zuerst im Papierkorb
Bron: Steve Johnson op Pexels

In principe hebt u verschillende opties over hoe u verwijderde gegevens op Windows 10 kunt herstellen. We zullen u een paar algemene en geavanceerde opties laten zien.

Hoe kan ik permanent verwijderde bestanden herstellen?

  1. Gebruik zelfgemaakte back-ups
  2. Controleer de Windows Prullenbak
  3. Windows-back-ups instellen
  4. Gebruik de Windows-app voor bestandsherstel
  5. Diverse herstelsoftware als laatste redmiddel

Dus laten we eerst teruggaan naar de basis:

1. Terugvallen op back-ups die je zelf hebt gemaakt

Idealiter maakt u regelmatig back-ups van al uw documenten, zodat u erop kunt terugvallen als ze per ongeluk worden gewist. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs de externe harde schijf te zijn waarnaar u de verwijderde gegevens van tevoren handmatig hebt gekopieerd. Vaak, bijvoorbeeld, zijn de programma’s van Microsoft Office automatische opslagdiensten die gebaseerd zijn op een cloud server.

Dienovereenkomstig moet u voor Windows-apps uw OneDrive-account controleren. Populaire alternatieven zijn het Amerikaanse Dropbox, Apple’s iCloud of Google Drive. Het is beter om te controleren of u geen back-up hebt gemaakt met een van deze diensten. Ten slotte is er de vraag of u de bestanden per e-mail of via een messenger hebt verzonden. Deze servers kunnen ook dienen als back-up in geval van nood.

Die Cloud als Backup für deine Dateien

2. Controleer de Windows Prullenbak

Als u geen uitgebreide opruimingen doet zoals met de Verwijdering van oude Windows-versies verwijderde gegevens zullen altijd in de prullenbak terechtkomen. Dit hulpmiddel blijft gewoonlijk als een pictogram op het bureaublad staan, maar wordt in het verdere verloop genegeerd. Dit is waar het onregelmatig legen van uw elektronische prullenbak een voordeel wordt.

Dubbelklik om het venster te openen waarin u al uw (nog niet definitief) verwijderde bestanden kunt zien. Voor de duidelijkheid moet u de inhoud sorteren, bij voorkeur op naam of op datum van schrapping. Als u gevonden hebt wat u zoekt, kies dan uw keuze. Met een klik op het contextmenu Recycle Bin Tools kunt u nu geselecteerde items herstellen. Eerder verwijderde gegevens worden teruggeplaatst op hun oorspronkelijke locatie.

Gelöschte Daten unter Windows 10 ganz einfach wiederherstellen

3. Windows-back-ups instellen

Veel functies die in het verleden afhankelijk waren van software van derden, zijn nu ingebouwd in uw besturingssysteem. Deze hulpmiddelen zijn voor u beschikbaar in alle Windows-versies beschikbaar voor u. Met Windows 10 en 8.1 kunt u verwijderde bestanden op een vergelijkbare manier herstellen, terwijl het proces in Windows 7 anders was.

Lopend op uw PC Windows 10 of Windows 8Volg deze stappen om permanent verwijderde gegevens te herstellen:

  1. Open de instellingen van uw besturingssysteem door te klikken op het tandwielpictogram in het menu Start of via de toetsencombinatie Windows-logotoets + I. Mogelijk moet u eerst uw Activeer Windows sleutel.
  2. Navigeer naar het tabblad Back-up via het onderdeel Update en beveiliging.
  3. U zult ook de optie zien om een back-up van bestanden naar OneDrive te maken. Om dit te doen, moet u zich aanmelden bij OneDrive.
  4. De back-up van de versiegeschiedenis van bestanden is zeer populair. Zodra u een schijf hebt toegevoegd, kunt u verloren, beschadigde of verwijderde gegevens in hun oorspronkelijke vorm terugvinden.
  5. Als je nog niet zo lang geleden de Upgraden van Windows 7 nog niet zo lang geleden, kan het ook de moeite waard zijn om terug te zetten naar een oudere backup. Om dit te doen, hoeft u alleen maar de bijbehorende wizard uit te voeren.
Versionsverläufe speichern oder ältere Sicherungen wiederherstellen

Zoals u kunt zien, vereisen al deze functies een eenmalige installatie. Alleen dan kunt u Windows gebruiken om verwijderde gegevens te herstellen.

Onder Windows 7 loopt het proces automatisch. Als u op de knop Start klikt, komt u in het Configuratiescherm, waar u het menu Systeem en onderhoud vindt. Het Backup and Restore item brengt u naar het equivalent van de schermafbeelding hierboven. U hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om Mijn documenten te herstellen, wat de meeste van uw documenten, foto’s of video’s zou moeten betreffen.

4. Gebruik de Windows-app voor bestandsherstel

Als de vorige tips je niet hebben geholpen, zijn er geavanceerde functies waarvoor je speciale programma’s moet installeren. Wij raden de Windows File Recovery app aan, die beschikbaar is bij de officiële ontwikkelaars via de Microsoft Store beschikbaar is. Dit is pas mogelijk sinds begin juli 2020, omdat u ten minste versie 2004 van Windows 10 nodig hebt om te kunnen draaien.

U kunt alle soorten verwijderde gegevens herstellen, van documenten in Verkenner tot foto’s van uw camera tot mapstructuren op een harde schijf. De nieuw geïntroduceerde signature mode bouwt hierop voort en gaat veel verder dan het standaard NTFS herstel van verwijderde gegevens. Gedetailleerde instructies voor Windows Bestandsherstel zijn te vinden op de helppagina van Microsoft.

Mit einer App gelöschte Daten wiederherstellen

5. Diverse herstelsoftware als laatste redmiddel

Deze meestal gratis en advertentie-ondersteunde programma’s zullen je helpen als zelfs Windows File Recovery faalt.

Je hebt goede kansen op succes, bijvoorbeeld met de EaseUS Data Herstel Wizard. In de gratis versie blijft de reikwijdte enigszins beperkt, maar je krijgt in ieder geval een overzicht van alle verwijderde gegevens. Bijzonder praktisch is de filterfunctie volgens bestandstype.

Vaak is de software oplossing Recuva dat behoort tot de CCleaner productfamilie en zich in de loop der jaren heeft bewezen. In onze test was Recuva niet in staat om zoveel bestanden op te sporen als de EaseUS Data Recovery Wizard, maar de applicatie heeft nog steeds alle functies, zoals de handige diepe scan, zelfs met de gratis download.

Daarmee heb je alle mogelijkheden die je als Windows-gebruiker hebt, uitgeput. Anders bent u aangewezen op kostbare diensten zoals een professioneel data recovery lab. Denk er daarom altijd aan om op gezette tijden een back-up van uw gegevens te maken. Dit hoeft helemaal niet veel schijfruimte in beslag te nemen als u er bijvoorbeeld voor zorgt dat uw Foto’s verkleinen.