Windows-toets in- of uitschakelen – Wij laten zien hoe!

In Windows 10 kunt u gemakkelijk de Windows-toets in- of uitschakelen. Als u de functie per ongeluk hebt gedeactiveerd, hebt u geen externe software nodig, maar hoeft u slechts een paar eenvoudige stappen te volgen.

Omdat het inschakelen van de Windows-toets u vaak kostbare tijd kan besparen. Als u op zoek bent naar een manier om snel de instellingen van Windows 10 te openen (zoals Bluetooth aanzetten), druk op Windows-toets + I. Of probeer uw computer te vergrendelen met Windows-toets + L wanneer ongewenste programma’s welig tieren. Hoe vaker de sleutel wordt gebruikt, hoe minder je hem uiteindelijk wilt missen.

Waar kan ik de Windows sleutel vinden?

Om de Windows-toets te kunnen activeren, moet u eerst de plaats en de functie ervan begrijpen. De Windows-toets is voorzien van het bekende logo met de glazen ruit (bestaande uit vier elementen). Op standaard PC-toetsenborden bevindt de Windows-toets zich linksonder, tussen de toetsen Ctrl en Alt. In zeldzame gevallen bevindt de Windows-toets zich ook rechts van de spatiebalk.

Eine Tastatur mit typischem Layout
Bron: Kamalakannan PM op Pixabay

Snelle hulp: wat te doen als de Windows-toets niet werkt?

U heeft zelf geen wijzigingen aangebracht in de instellingen van uw Besturingssysteem zelf gemaakt? Toch werkt de Windows toets van het ene op het andere moment niet? Dit probleem doet zich vooral voor op notebooks of netbooks die met de Fn-toets werken. In combinatie met de Windows-toets deactiveert de Fn-toets het effect ervan. Dus als u de Windows-toets wilt activeren, drukt u die tegelijk met de Fn-toets in.

Als u achter een desktop-pc zit, is er ook een kans dat iemand de Windows-toets opzettelijk heeft uitgeschakeld. We zullen stap voor stap uitleggen hoe je dat doet en hoe je daarna de Windows-toets weer kunt activeren.

Hoe kan ik de Windows toets uitschakelen?

  1. Open de Windows 10 register-editor – De snelste manier om dit te doen is om de opdracht Uitvoeren te openen met de Windows-toets + R snelkoppeling. Daar typ je regedit en bevestig je dit.
  2. Zoek in de submappen aan de zijkant of via het pad hierboven, HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetKeyboard Layout. Hier ziet u meestal een bestand met de naam “(Default)”.
  3. Met een rechtermuisklik kunt u een andere invoer maken via Nieuw: Binaire Waarde. Dit heet Scancode Map. Open het eens.
  4. Onder Waarde (reeds geselecteerd) typt u deze string in: 00 00 00 00 00 00 03 00 00 00 00 00 5B E0 00 00 00 5C E0 00 00 00 00. De invoer wordt afgesloten met OK en de verplichte herstart van de computer.
Wie du die Windows-Taste aktivieren und deaktivieren kannst

Hoe kan ik de Windows sleutel activeren?

Logischerwijs hoeft u alleen ongedaan te maken wat in de bovenstaande instructies wordt beschreven. Ga dus opnieuw naar de register-editor van Windows 10 om de Windows-toets in te schakelen. Aangezien de snelkoppeling is weggelaten, kunt u regedit vinden via het zoekcommando (klik met de rechtermuisknop in het Start-menu). Hier opent u opnieuw het pad HKEY_LOCAL_MACHINESysteem-ControlSet-ControlKeyboard Layout. In de laatste stap verwijdert u het bestand Scancode Map en start u de PC opnieuw op.

Dat is hoe je de Windows sleutel kunt activeren of deactiveren. Bijvoorbeeld, als uw Taakbalk niet juistwerkt, kan de Windows-toets een redder in nood blijken te zijn. In het algemeen zijn er, vergelijkbaar met de sneltoetsen in Microsoft Office zijn er talrijke mogelijkheden om de Windows-toets in uw voordeel te gebruiken