Windows 10 printer installeren – stap voor stap problemen oplossen!

Om printers in Windows 10 te kunnen installeren, hebt u geen speciale voorkennis nodig. Of het nu gaat om een inkjetprinter voor thuisgebruik of een laserprinter op kantoor, het installatieproces verloopt volgens een bepaald patroon onder Windows 10 volgens een bepaald patroon.

Er zijn echter de typische foutmeldingen: Windows 10 printer wordt niet gevonden of herkend en het apparaat reageert niet. Bovendien zijn er vaak storingen in de draadloze werking, bijvoorbeeld als u alleen een belangrijk document wilt afdrukken met Microsoft Office om een belangrijk document af te drukken.

De meest voorkomende fouten voor printers in Windows 10

 • Printer wordt niet herkend
 • WLAN werkt niet
 • De standaardprinter wijzigen

Maar voordat we ingaan op individuele probleemgevallen en u beproefde oplossingen geven, volgt hier een stap-voor-stap handleiding over hoe u het moet instellen. Hier leest u hoe u printers installeert in Windows 10:

Hoe installeer ik mijn printer in Windows 10?

 1. Open Windows Instellingen via het tandwielpictogram in het menu Start van uw Besturingssysteem of de toetsencombinatie Windows-logotoets + I.
 2. Vanuit het menu Apparaten komt u bij het tabblad Printers & Scanners, dat u aan de linkerkant vindt.
 3. Klik nu op de opdracht Printer of Scanner toevoegen met het plus-symbool. Windows 10 zal nu zoeken naar aangesloten apparaten.
 4. Selecteer uw printer en klik op Volgende. De eigenlijke installatie zal beginnen en de printer zal worden toegevoegd.
In den Einstellungen kannst du bei Windows 10 Drucker installieren

In principe kun je deze gids ook gebruiken voor oudere versies zoals Windows 8 bijvoorbeeld. Microsoft heeft in de loop der jaren weinig aan het systeem veranderd, behalve het hernoemen van menu-items.

Opmerking: Installeer Windows 10 printerstuurprogramma voor installatie!

U moet echter afzien van het installeren van dezelfde Installatie van Windows 10 Printer installatie. Hoewel de optie bij de lancering prominent wordt aangeboden, is zij voor de drivers afhankelijk van een interne database. Afhankelijk van de staat van het besturingssysteem, kunnen de daar opgeslagen gegevens verouderd of onvolledig zijn.

Wij raden u ten sterkste aan de wizard te voltooien wanneer u Windows opstart voordat u de printer vrijgeeft. Pas als u normaal op uw pc kunt werken, moet u printers installeren in Windows 10. Om dit te doen, moet je eerst voor de bestuurder zorgen. Op de pagina van de fabrikant, die u via de type-aanduiding of het serienummer op Internet kunt vinden, wordt u meestal geholpen.

Voor printers van het merk HP vindt u bijvoorbeeld op deze pagina zult u vinden wat u zoekt:

HP bietet für Windows 10 universelle Druckertreiber an

Oudere apparaten hebben vaak een CD met essentiële software die ook drivers bevat. U moet alleen toegang krijgen tot de Windows database in geval van complicaties, die we hieronder in detail zullen bespreken.

1. Probleem met Windows 10: printer wordt niet herkend

Vooral bij oude apparaten helpt de Microsoft driver database om bestanden te vinden die niet meer door de fabrikant worden ondersteund. In de meeste gevallen is het te wijten aan ontbrekende drivers als de printer niet wordt herkend. Dit is hoe u te werk gaat om printers te kunnen installeren onder Windows 10:

 1. Schakel opnieuw via het tandwielpictogram in het menu Start of de Windows-logotoets + I in de instellingen. Daar gaat u weer via Apparaten naar Printers & Scanners.
 2. Start de opdracht Printer of scanner toevoegen zoals beschreven in de installatie-instructies hierboven. Als de scan geen resultaten oplevert, klikt u op De gewenste printer staat niet in de lijst.
 3. Er zijn verschillende opties hier. Meestal, als u oude hardware heeft, zal de eerste optie Mijn printer is iets ouder u naar de gewenste printer leiden.
 4. Als alternatief kunt u met de laatste optie Lokale of netwerkprinter toevoegen met handmatige instellingen direct uw verbinding kiezen. Gewoonlijk moet u de printerpoort LPT1 gebruiken.
 5. Klik in de laatste stap op Windows Update en selecteer het model van uw printer in een lijst . Installeer vervolgens het juiste stuurprogramma.
Treiber, mit denen du bei Windows 10 Drucker installieren kannst

Als uw printer niet in de lijst voorkomt, is er nog een kans om een verwant stuurprogramma te proberen. In de handleiding van uw apparaat moet onder algemene informatie de printertaal staan – van PCL1 tot PCL6. Probeer gewoon of drivers met dezelfde achtergrond werken.

2. Probleem met Windows 10: WLAN werkt niet

Net als de problemen met de normale WLAN-verbinding, valt ook het WLAN op een printer van tijd tot tijd uit. In dat geval moet u eerst proberen de drivers bij te werken en een testpagina af te drukken. Over het algemeen helpt het ook om uw router opnieuw op te starten of om de bijbehorende toegangsbeperkingen te controleren.

U kunt ook (zoals beschreven in het eerste probleemgeval) de instellingen van de apparaten openen, zodat u printers kunt installeren onder Windows 10. Na het klikken op De gewenste printer staat niet in de lijst, kiest u op dit punt voor het item Printer toevoegen met behulp van een TCP/IP-adres. Voer vervolgens handmatig het adres van uw printer in en de WLAN-verbinding zou tot stand moeten zijn gebracht.

3. Probleem met Windows 10: de standaardprinter wijzigen

Dankzij de lange levensduur van veel computers is het niet ongewoon dat apparaten verschillende printers opstapelen, waarvan sommige al zijn vervangen. Misschien gebruikt u ook meerdere machines tegelijk. Het is een groot ongemak als het verkeerde model als standaard is ingesteld of als Windows dit automatisch aanpast.

Het installeren van Windows 10 printers hangt nauw samen met deze selectie. Daarom kunt u het beste teruggaan (zoals hierboven beschreven) in de Windows-instellingen op Printers & Scanners. Selecteer uw favoriet in de lijst met apparaten en klik op Beheren. Dan ziet u de optie Instellen als standaard. Deze knop verschijnt echter alleen als u in het vorige menu het selectievakje Windows beheert standaardprinters hebt uitgeschakeld.

In nur wenigen Schritten lässt sich das Gerät permanent ändern

Wij hopen dat u onze gids nuttig vond

Anders kunnen wij u doorverwijzen naar onze verdere hulp, zoals de Blogzoals u kunt vinden in Windows 10 Bluetooth inschakelen.