U bent voor het eerst aan het upgraden? (Her)installatie van uw besturingssysteem upgrade? Dan komt tijdens de installatie onvermijdelijk de vraag over de voorkeursarchitectuur – Windows 10 beter in 32-bit of 64-bit? Helaas blijkt de uitleg van de tovenaar in dit verband zeer karig te zijn.
Kort samengevat kunt u tegenwoordig op bijna alle nieuwe apparaten vertrouwen op de 64-bits versie . Dit is vooral te danken aan de vooruitgang van de hardware. Wij zullen u de precieze achtergrond vertellen, alsmede alles wat er over dit onderwerp te weten valt.
Maar laten we eerst een basisvraag beantwoorden voor het geval u meer wilt weten over een reeds actief besturingssysteem zou willen leren:
Hoe kom ik erachter of ik 32-bits of 64-bits Windows 10 heb?
- Klik op Start Menu of gebruik de Windows logo toets + I snelkoppeling om de Windows instellingen te openen.
- Onder Systeem, vindt u het tabblad Info helemaal aan het eind.
- De apparaatspecificaties vertellen u onder het systeemtype of u 32-bits of 64-bits Windows 10 gebruikt.
Op Windows 7 u kunt het systeemtype ook openen via de Start-knop. Daar navigeert u van Computer naar Eigenschappen en tenslotte naar Systeem.
De technische vereisten voor 64-bit Windows
Zoals u in de schermafbeelding hierboven kunt zien, kunt u op dit punt ook zien of uw computer geschikt is voor 32-bit of 64-bit. Om te kunnen profiteren van de 64-bits versie, hebt u een processor nodig die deze kan uitvoeren.
Als u nog bezig bent met kopen, let dan op het achtervoegsel 64 (of Extended Memory 64 Technology) op Intel- en AMD-processoren. Zoals reeds gezegd, moet compatibiliteit worden geboden met alle moderne toestellen. Bovendien moet de PC beschikken over ten minste 2 GB, maar beter nog 4 GB RAM, alsmede een vrije geheugenruimte van 20 GB.
Aan de hardware-eisen is nu voldaan. Alleen oudere randapparatuur kan nog problemen veroorzaken als hun interfaces alleen voor 32-bit zijn ontworpen. Verouderde faxapparaten en printers vallen vaak in deze categorie, of het bijna vergeten reserve mobieltje dat weer op de computer moet worden aangesloten. Ga dus van tevoren na of alle belangrijke apparaten geschikt zijn voor 64-bit en installeer de juiste drivers. Alleen dan los je de Problemen met de printerinstallatie.
Wat is het verschil tussen een 32-bit en 64-bit versie?
32-bit of 64-bit – Het belangrijkste voordeel van een 64-bit besturingssysteem is dat het uw computer responsiever maakt. Hoe meer RAM je hebt, hoe duidelijker dit verschil wordt. De 64-bit versie kan meer RAM gebruiken op een veel gerichtere en dus efficiëntere manier, vooral als u vaak verschillende veeleisende toepassingen tegelijk uitvoert. Vergelijkbaar met de beslissing tussen Windows 10 Home of Pro moet je overwegen wat je eigenlijk nodig hebt.
Microsoft lanceerde voor het eerst een commercieel 64-bit besturingssysteem met de release van Windows XP in 2001. Het zou echter nog enkele jaren duren voordat de technologie van de gemiddelde consument de achterstand zou inhalen. De huidige 32-bit versies zijn beperkt tot een maximum van 4 GB systeemgeheugen. Dit komt omdat 232 bytes gelijk zijn aan 4.096 MB. Als u ook nog een grafische kaart in uw PC hebt, die 1 GB RAM in beslag kan nemen, blijft er slechts 3 GB over voor het besturingssysteem.
Heb ik 32-bit of 64-bit nodig?
Dus, samengevat: Als uw pc 4 GB of meer geheugen heeft, kunt u het beste kiezen voor de 64-bits versie. Zelfs een nieuwe installatie van Windows 10 is de moeite waard, want dit is de enige manier om de mogelijkheden van uw hardware ten volle te benutten. Als u zonder 64-bits toepassingen kunt, of als uw computer iets minder krachtig is, is de 32-bits versie voldoende.
Wanneer u een keuze moet maken tussen 32-bit en 64-bit, moet u er rekening mee houden dat de eerste al enkele jaren verouderd is en op veel gebieden niet meer wordt ondersteund. Net als een Upgrade van Windows 7 naar 10 wordt nu sterk aanbevolen, wij bevelen ook de 64-bit versie aan als u aan de eisen voldoet.