Foto’s verkleinen onder Windows 10 – foto’s comprimeren zonder zichtbaar kwaliteitsverlies

De technologie gaat steeds vooruit. Camera’s kunnen steeds meer details vastleggen, terwijl zelfs mobiele telefooncamera’s een paar megapixels hebben. Een foto genomen met een smartphone heeft al snel een bestandsgrootte van meer dan 5 MB. Wanneer u na uw zomervakantie uw opslagruimte snel ziet slinken, vraagt u zich terecht af hoe u de grootte van uw foto’s kunt verkleinen Windows 10 Foto’s kunnen worden verkleind.

Microsoft heeft daarvoor gezorgd: in principe hebt u geen extra software nodig. Al met de Installatie van Windows 10 biedt u verschillende oplossingen in de on-board hulpmiddelen. Alleen als u een groot aantal foto’s in één stap wilt verkleinen, moet u een beroep doen op externe ondersteuning. Wij zullen u de beste manier tonen om foto’s te comprimeren zonder merkbaar kwaliteitsverlies.

Frau mit Fotoapparat zwischen Sonnenblumen
Bron: Andre Furtado op Pexels

Hoe kan ik de bestandsgrootte van een afbeelding verkleinen?

 1. De grootte van een afbeelding aanpassen met de Foto’s-app van Microsoft
 2. Pixels verkleinen in Paint 3D
 3. De grootte van meerdere foto’s verkleinen met Photoshop

Dus laten we beginnen met de eerste optie:

1. De grootte van een afbeelding aanpassen met de Foto’s-app van Microsoft

De Windows 10-app Microsoft Foto’s is het standaardprogramma voor het bekijken van foto’s geweest voor verschillende versies van het populaire Besturingssysteem het standaardprogramma voor de weergave van beelden. Geleidelijk aan werden (deels essentiële) functies toegevoegd, waaronder basisopties voor beeldbewerking. Zo kunt u bijvoorbeeld foto’s met een paar muisklikken verkleinen:

 1. Open de foto die u wilt bewerken in de Foto’s-app. Om dit te doen, dubbelklikt u gewoon op het bestand, als u het standaardprogramma tot nu toe niet hebt gewijzigd. Anders kunt u de toepassing vinden door met de rechtermuisknop te klikken op Openen met, NIET door te kiezen voor Bewerken met foto’s.
 2. In het programma, klik met de rechtermuisknop in het midden van de afbeelding en in het menu dat opent, klik op Afbeelding verkleinen.
 3. Kies de juiste uit de drie voorgedefinieerde maten S, M en L of stel uw eigen afmetingen in.
 4. Bewaar de correcties. Zorg ervoor dat u de naam van het nieuwe bestand wijzigt als u het origineel wilt behouden.
Fotos verkleinern unter Windows 10 leicht gemacht

Hoe verander ik de pixelgrootte van een afbeelding?

Microsoft vertelt je al waar de bestanden het meest geschikt voor zijn als je de foto’s verkleint. Onze voorbeeldafbeelding door Jörg Vieli (Pixabay) had oorspronkelijk een grootte van ongeveer 2.500 KB. In de L-versie werd het 1.100 KB, in M ongeveer de helft met 550 KB en S had slechts 70 KB. Dit kan veel ruimte besparen bij het opslaan, dus je hebt misschien geen tweede harde schijf er helemaal geen nodig hebben. Ook is er voor het menselijk oog geen verschil tussen L en M op een normaal computerscherm. Dit wordt pas duidelijk als je inzoomt.

2. Pixels verkleinen in Paint 3D

Paint 3D, dat in 2017 werd gelanceerd als opvolger van de beproefde app, laat je onder andere foto’s verkleinen in Windows 10. De elementen voor het tekenen van 3D objecten, de huidige focus van het programma, kunnen veilig worden genegeerd. Volg gewoon deze stappen:

 1. Open de afbeelding waarvan u het formaat wilt wijzigen in Paint 3D (rechtsklik en open met). Er wordt een nieuw project aangemaakt.
 2. In de menubalk hierboven vindt u in het midden het item Tekengebied. Klik erop om het venster aan de rechterkant te vernieuwen.
 3. Onder Tekengebiedgrootte wijzigen ziet u de breedte en hoogte van uw afbeelding. U kunt deze waarden verlagen om de foto kleiner te maken.
 4. Met Snel Opslaan (Ctrl + S) overschrijf je het oude bestand. Opslaan als laat je een kopie maken met de kleinere pixelgrootte.
Im Zeichenbereich von Paint 3D Fotos verkleinern

Wilt u foto’s verkleinen in Windows, maar geeft u niet om alle gegevenswaarden? Met Paint 3D kunt u percentages gebruiken in plaats van pixels met behoud van de beeldverhouding . Het verkleinen van een afbeelding tot 50% is nog nooit zo eenvoudig geweest.

3. Meerdere foto’s verkleinen met Photoshop

In vergelijking met de tot nu toe voorgestelde methoden is Adobe Photoshop natuurlijk een krachtpatser die bekendheid verwierf door zijn talrijke mogelijkheden. Dat is waarom het programma niet gratis is. Maar je kunt Photoshop downloaden probeer het gratis of terugvallen op oudere versies. Van alle functies, maar we zijn op dit punt alleen geïnteresseerd hoe je meerdere foto’s tegelijk kunt verkleinen:

 1. Open Adobe Photoshop.
 2. Ga naar het menu Bestand en selecteer Beeldbewerker via Scripts . Er wordt een nieuw venster geopend.
 3. Eerst bepaalt u welke foto’s verkleind moeten worden. De eenvoudigste manier om dit te doen is door hun opslaglocatie op te geven onder Map selecteren.
 4. Vervolgens geeft u de nieuwe opslaglocatie op. Dezelfde locatie maakt een aparte submap.
 5. Onder Bestandstype wordt de standaard JPEG aanbevolen. Met Photoshop kun je zelfs de kwaliteit instellen op een schaal van 1 tot 12. Hoe lager deze waarde, hoe kleiner de bestanden zullen zijn.
 6. Stel de laatste voorkeuren in en klik op Uitvoeren. Klaar!
Fotos verkleinern mit vielen extra Funktionen

Parallel aan het verkleinen van foto’s kan het script van Photoshop bijvoorbeeld elk bestand voorzien van uw watermerk – wat hopelijk minder vervelend is dan het “Windows activeren”. Geavanceerde copyrightinformatie voor professionele beelden is een extra optie.

Al deze programma’s, apps en toepassingen draaien onder zowel Windows 10 Thuis alsook onder Windows 10 Pro. Dus als u foto’s wilt verkleinen en de bestandsgrootte van de afbeeldingen wilt comprimeren, hoeft u alleen maar de bovenstaande stappen te volgen. Omdat in tegenstelling tot de Een PDF bewerken je hebt al de nodige software.