Bescherm Windows 10-map met wachtwoord – Met en zonder software!

Iedereen heeft gevoelige gegevens die niet noodzakelijk voor het publiek bestemd zijn. Daarom moet u in geval van twijfel de betreffende map gewoon met een wachtwoord beveiligen. Aan de ene kant kan dit zwakke cyberaanvallen afweren die ongewenste programma’s van derden kan worden herleid tot. Aan de andere kant blokkeert wachtwoordbeveiliging gewoon de toegang van nieuwsgierige familieleden tot uw apparaat in het algemeen.

Het is echter allesbehalve triviaal om een map te beveiligen met een wachtwoord onder Windows 10 om een map met een wachtwoord te beveiligen. U zult geen overeenkomstige optie vinden in de mapeigenschappen, noch onder Delen, noch onder Beveiliging. Er is alleen de hint dat gebruikers in het algemeen het wachtwoord van uw PC moeten hebben om toegang te krijgen tot de gegevens. Zelfs de Pro-versie van Windows 10 belooft in dit opzicht geen genoegdoening.

Maar er zijn natuurlijk ook bepaalde manieren waarop u mappen in Windows 10 kunt beveiligen met een wachtwoord. In dit bericht stellen wij u twee van de beste alternatieven voor.

In Windows 10 wird Sicherheit grossgeschrieben
Bron: Pixabay op Pexels

Hoe beveilig ik een map met een wachtwoord op Windows?

Eerst gaan we in op het genoemde inpakprogramma, hoewel dit strikt genomen niet de map zelf vergrendelt, maar alleen de bestanden erin.

Mappen vergrendelen met 7-Zip tegen ongeoorloofde toegang

7-Zip is een gratis open source software en is een van de meest gebruikte inpakprogramma’s voor gegevenscompressie. U kunt de download direct vinden op de Pagina van de fabrikant. Als u vaak grote hoeveelheden gegevens van het internet downloadt, hebt u de toepassing waarschijnlijk toch al geïnstalleerd. Of je kunt een alternatief als WinRAR gebruiken, dat vergelijkbare mogelijkheden heeft.

Volg deze stappen om een map met een wachtwoord te beveiligen:

  1. Nadat u met de rechtermuisknop op de map hebt geklikt, zou 7-Zip als een selectie moeten verschijnen na een correcte installatie. Klik er op.
  2. Selecteer dan Toevoegen aan archief. Een venster met veel verschillende instellingen wordt geopend.
  3. U bent alleen geïnteresseerd in het tabblad Encryptie aan de rechterkant. Daar voert u het gewenste wachtwoord in het eerste tekstveld in en bevestigt u het in het tweede tekstveld eronder.
  4. Klik op OK om het proces te voltooien.
Mit 7-Zip einen Ordner mit Passwort schützen

Dit werkt in principe met Windows 7 of hoger. Na het inpakken, moet u nog steeds de originele bestanden verwijderen. Als iemand dan de inhoud van de map wil uitpakken, kan dat alleen door het juiste wachtwoord in te voeren.

Als dit te ingewikkeld voor u lijkt, kunt u uw mappen ook beveiligen met een eenmalige extra inspanning dankzij BitLocker:

Windows 10 – Mappen beveiligen met wachtwoord via BitLocker

Microsoft vertegenwoordigt op al zijn huidige Besturingssystemen filosofie dat een gebruikersaccount slechts door één persoon mag worden gebruikt. In dit geval zou wachtwoordbeveiliging voor afzonderlijke mappen overbodig zijn, omdat toegang van buitenaf niet mogelijk is. Als, bijvoorbeeld, uw echtgenoot toegang wil tot uw PC, maakt u een een nieuwe gebruiker voor dit doel.

Met de BitLocker-versleuteling die al in Windows 10 is voorgeïnstalleerd, kunt u nog steeds schijven en hun mappen met een wachtwoord beveiligen:

  1. Klik in Windows Verkenner (Windows logotoets + E) onder Deze PC met de rechtermuisknop op de schijf die u wilt versleutelen en selecteer BitLocker inschakelen. BitLocker start in een nieuw venster.
  2. Als methode om het station te ontgrendelen, kiest u een wachtwoord, dat u intypt en onmiddellijk bevestigt. Dit brengt u naar de laatste stap.
  3. Maar eerst zou de wizard u moeten aanbieden om een herstelsleutel te maken. Dit wordt sterk aanbevolen, omdat deze sleutel u zal redden als u uw wachtwoord vergeet.
  4. Nu moet u aangeven of u uw hele schijf wilt versleutelen en of de nieuwe versleutelingsmodus voldoende is. U hoeft alleen de compatibele modus te gebruiken als u niet uitsluitend met Windows 10 werkt.
  5. De zogenaamde BitLocker systeemcontrole is een test die mogelijke problemen opspoort.
  6. Na een herstart , heb je je schijf en alle mappen erop kunnen beveiligen met een wachtwoord.
Hiermit lässt sich gleich ein ganzes Laufwerk sperren

In de toekomst moet u het beveiligde netwerk ontgrendelen door telkens wanneer u uw computer opstart het wachtwoord in te voeren. Deze bescherming vernieuwt zichzelf telkens wanneer u uw machine afsluit. Geavanceerde gebruikers kunnen ook eerst een andere partitie aanmaken (of een bestaande partitie verkleinen) en deze vervolgens beveiligen met een wachtwoord.

Als u problemen heeft met uw interne of externe schijven, kan onze Help kan u helpen een oplossing te vinden. Wij laten u bijvoorbeeld in detail zien wat u kunt doen wanneer uw tweede harde schijf wordt niet weergegeven. In het algemeen is het altijd een goed idee om eerst de Windows Update voor fouten als een eerste stap.