Een spreadsheet in tabelvorm die verschillende informatie of formules bevat, die u kunt weergeven in Microsoft Office met een verscheidenheid aan uitbreidingen. In principe worden XLSX-bestanden geopend in Excel, het bekende spreadsheetprogramma. Reeds sinds Excel 2003 staan formaten als XLS of XML ter beschikking van de gebruiker, die in de loop van de tijd moderne aanpassingen hebben ondergaan en momenteel standaard resulteren in XLSX.

Das Speichern und Öffnen von XLSX Dateien in Excel

XLSX – Wat is het?

XLSX is een Microsoft Excel-bestandsformaat. De afkorting met het achtervoegsel -X geeft aan dat het document deel uitmaakt van de Office Open XML-standaard, die PPTX voor presentaties omvat, alsook DOCX voor tekstcreatie behoort ook tot deze norm. De reikwijdte van deze formaten moet het wereldwijde gebruik ervan nog gemakkelijker maken.

De inhoud die wordt weergegeven na het openen van XLSX-bestanden in Excel omvat de woord- en getalwaarden van de afzonderlijke cellen, waaraan u geavanceerde functies op visueel of rekenkundig niveau kunt toevoegen. Alleen uitgebreide macro’s moeten als XLSM-bestanden worden opgeslagen.

Wanneer werd XLSX geïntroduceerd?

De mogelijkheid om een Excel-spreadsheet op te slaan als een XLSX-bestand bestaat al sinds de release van Office 2007 – toen nog onder Windows Vista, het nu verouderde Besturingssysteem van Microsoft. Excel 2003 was dan ook de laatste officiële versie van de software die nog op het XLS-formaat steunde.

Als u XLSX naar XLS wilt converteren of gewoon XLSX-bestanden in Excel wilt openen, hangt de oplossing voornamelijk af van de Office-versie waartoe u toegang hebt.

XLSX als absolute Neuerung

Welk programma opent XLSX bestanden?

Variant 1 – XLSX-bestanden openen in Excel 2007 en hoger

Als u de trotse eigenaar bent van een Windows-pc waarop Excel 2007, Excel 2010, Excel 2013, Excel 2016 of Excel 2019 is geïnstalleerd, hoeft u niets anders te doen dan het XLSX-document te openen met een van deze programma’s. Elk van de genoemde versies heeft al automatisch toegang tot het XLSX-formaat. Hetzelfde geldt voor de iOS-edities van Microsoft Office.

Variant 2 – XLSX bestanden openen in Excel 2003

Zoals eerder vermeld, is het probleem hier dat Excel 2003 altijd XLSX naar XLS wil converteren. In het algemeen kan Excel 2003 (en in sommige gevallen zelfs een oudere versie) de inhoud van specifieke Office Open XML-formaten weergeven, maar in dit geval ontbreken zelfs basiscommando’s voor bewerking. Om deze overgang bij de invoering van Excel 2007 te vergemakkelijken, heeft Microsoft daarom een zogenaamd Office Compatibility Pack aangeboden, waarmee XLSX-bestanden kunnen worden geopend in Excel 2003.

Waarschuwing: hoewel u dit gegevenspakket nog steeds kunt vinden om te downloaden op vertrouwde sites, moet u deze stap met de nodige voorzichtigheid benaderen, omdat de ondersteuning voor de toepassing begin 2018 al volledig is stopgezet. Daarom kunt u bij het gebruik ervan te maken krijgen met verschillende beveiligingsproblemen , die in geval van een probleem niet door verdere updates worden verholpen.

Dus als u vaak met XLSX-bestanden werkt of dit formaat in privéprojecten gebruikt, moet u uw Office-oplossing bijwerken. Reeds Kantoor 206 Standaard is hiervoor voldoende. Of u beveiligt alle functies en de nieuwste updates met een Office 2019 licentie – is een eenmalige aankoop voldoende. U zou nooit meer problemen moeten hebben met het openen van XLSX bestanden in Excel.

Blog post voor Word bestanden

U kunt de blog post over DOCX bestanden hier vinden, zodat u ze ook eenvoudig en gemakkelijk kunt openen.